Η BIMCO προτρέπει τα κράτη του Κόλπου της Γουινέας να εντείνουν τις διώξεις κατά των πειρατών

Η BIMCO προτρέπει τις χώρες στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας να προχωρήσουν στη δίωξη ύποπτων πειρατών, μετά την απελευθέρωση τριών ύποπτων πειρατών που κρατούνταν στη Δανέζικη φρεγάτα Esbern Snare.

Η Δανέζικη φρεγάτα έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να συμμετάσχει στην διεθνή προσπάθεια κατά της πειρατείας από τον Οκτώβριο. Οι ύποπτοι πειρατές συνελήφθησαν μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με άντρες των ειδικών δυνάμεων από την φρεγάτα στις 24 Νοεμβρίου σε ύδατα νότια της Νιγηρίας. Άλλοι τέσσερις ύποπτοι σκοτώθηκαν στη μάχη. Ωστόσο, οι τρεις από τους ύποπτους πειρατές είχαν παραμείνει υπό κράτηση στο Esbern Snare, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γκάνας και εν συνεχεία στη Δανία για δίωξη και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Την Παρασκευή, αναφέρθηκε ότι στους τρεις εναπομείναντες υπόπτους παρασχέθηκε μια λέμβο με αρκετό φαγητό και καύσιμα για να φτάσουν στην ακτή και αφέθηκαν ελεύθεροι. «Δεν έχουν καμία σχέση με τη Δανία και το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται διαπράχθηκε μακριά από τη χώρα. Απλώς δεν ανήκουν εδώ, και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι το σωστό», δήλωσε ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χάεκκερουπ σε μια δήλωση ως απάντηση στην απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με την BIMCO, το 4ο τρίμηνο του 2020, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν 23 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ 50 ναυτικοί απήχθησαν, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε επτά επιθέσεις και 20 απαγωγές κατά την ίδια περίοδο το 2021, εν μέρει χάρη στα διεθνή πολεμικά ναυτικά που περιπολούν τις περιοχές. Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων και των απαγωγών στην περιοχή έχει μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, λέει η BIMCO.

«Η παρουσία διεθνών πολεμικών πλοίων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να διατηρηθούν ασφαλείς οι ναυτικοί, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης κατάστασης ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την πλήρη υποστήριξη της περιοχής. Η προσαγωγή υπόπτων πειρατών στη δικαιοσύνη γίνεται καλύτερα από τα περιφερειακά παράκτια κράτη», λέει ο Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της BIMCO, David Loosley.

«Έχουμε δει ύποπτους πειρατές να προσάγονται στη δικαιοσύνη στην περιοχή στο παρελθόν. Η διεθνής συνεργασία μεταξύ περιφερειακών δικαιοδοσιών και μη περιφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων έχει ένα τεράστιο δυναμικό που δεν μπορεί να χαθεί», λέει ο Loosley.

Τον Ιούλιο του 2021, αναφέρθηκε ότι δικαστήριο του Τογκό είχε καταδικάσει εννέα άνδρες για πειρατεία μετά από επίθεση σε δεξαμενόπλοιο τον Μάιο του 2019. Ένας από τους πειρατές καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση ενώ έξι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών.

«Εάν τα περιφερειακά παράκτια κράτη βοηθήσουν στη δίωξη των συλληφθέντων πειρατών, θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη ικανοτήτων και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στη Δυτική Αφρική», λέει ο Jakob Larsen, Επικεφαλής Ναυτιλιακής Ασφάλειας και Ασφάλειας της BIMCO.

Διαβάστε ακόμα