Η Imabari Shipbuilding Co., Ltd. και η Japan Marine United Corporation πρόκειται να κατασκευάσουν εξι νεα Ultra LargeContainer Ships (ULCS) μεταφορικής ικανότητας άνω των 24.000 ΤΕUs το καθένα εν μέσω της συμφωνίας των Ocean Network Express Pte. Ltd. (ΟΝΕ) και Shoei Kisen Kaisha . Η συμφωνία μιλάει για 15ετή ναύλωση και τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν το 2023-24.
«Μεγάλα, σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία είναι ο στόχος μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του στόλου μας», αναφέρει η ONE στην ανακοίνωση.
Μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα ULCS έχουν μεταφορική ικανότητα 24.000 TEUs. Τα νέα πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα θα ξεπερνά τα 24.000 TEUs, θα συντελέσουν στην επίτευξη των οικονομιών κλίμακας και στη σημαντική μείωση των εκπομπών μέσω προηγμένης σχεδίασης του κελύφους τους, που θα ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σημαντικό επίσης είναι ότι για την συμμόρφωση με τους κανονισμούς του ΙΜΟ τα θα έχουν εγκατεστημένα scrubbers.
Μια νέα τάση λοιπόν για την παραγγελία πολύ μεγάλων containerships από τις κορυφαίες liner εταιρείες ενισχύεται. Προ ολίγων ημερών, η Hapag-Lloyd προχώρησε στην παραγγελία έξι ultra large containerships στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).