Η ναυτιλιακή κοινότητα ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις για τις αλλαγές πληρωμάτων (video)

Το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), μαζί με μέλη και εταίρους, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στους ναυτικούς για τους εμβολιασμούς τους, καθώς τα πλοία σε όλο τον κόσμο ηχούν την μπουρού τους για την «Ημέρα του Ναυτικού» και επισημάνει την αυξανόμενη κρίση της αλλαγής πληρώματος.

Ο Esben Poulsson, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ICS, σχολίασε την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους:

«Στα 50 χρόνια μου στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η κρίση της αλλαγής του πληρώματος ήταν άνευ προηγουμένου, και ο αντίκτυπος που είχε στους ναυτικούς σε όλο τον κόσμο ήταν καταστροφικός», είπε, μετά το πέρας της τριμηνιαίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ICS.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα δεινά των εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών. Όλα τα έθνη έχουν επωφεληθεί από τη θυσία τους στην διάρκεια της πανδημίας. Αυτά τα ίδια έθνη έχουν καθήκον να δώσουν προτεραιότητα στους ναυτικούς για τον εμβολιασμό τους και να κρατήσουν τον λόγο τους να επιτρέψουν τις αλλαγές των πληρωμάτων.

«Θα αισθανθούμε αποτελέσματα αυτής της κρίσης για τα επόμενα χρόνια, αλλά σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία τόσο των ναυτικών όσο και του παγκόσμιου εμπορίου. Πρέπει να το καταλάβουν.

Οι ναυτικοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πλατύτητες. Τα πλοία που ηχούν την μπουρού τους σήμερα, δείχνουν στις εθνικές κυβερνήσεις ότι ο κόσμος παρακολουθεί».

Οι υπουργοί έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν την ανάγκη για απτή δράση με άκοπο τον τερματισμό των απαγορεύσεων για τα ταξίδια και την έναρξη προγραμμάτων εμβολίων για τους ναυτικούς.

Εν τω μεταξύ, τα πλοία ήχησαν ή θα ηχήσουν την μπουρου τους στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, σε λιμάνια όπως η Σιγκαπούρη, το Ρότερνταμ και το Λος Άντζελες. Ο ICS κυκλοφόρησε ένα βίντεο που προβάλλει τους ναυτικούς που πλήττονται από την κρίση. Σε αυτό, καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις να τους αναγνωρίσουν ως key workers σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΗΕ.

200.000 ναυτικοί σήμερα πλήττονται από περιορισμούς που τους απαγορεύουν να ξεμπαρκάρουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, η κρίση επιδεινώνεται: ο αριθμός των ναυτικών που εργάζονται πάνω από τον χρόνο των συμβάσεων τους αυξήθηκε από 5,8% το Μάιο του 2021 σε 7,4% τον Ιούνιο.

Ο ICS εκτιμά ότι 900.000 ναυτικοί προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένη προμήθεια εμβολίων. Επί του παρόντος, 12 χώρες δίνουν προτεραιότητα στους ναυτικούς για τον εμβολιασμό τους σε όλα τα λιμάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Βέλγιο και την Ολλανδία εμβολιάζουν τα πληρώματα που ξεφορτώνουν στα λιμάνια τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους.

Ο ICS δημοσίευσε έναν χάρτη με την πορεία του εμβολιασμού των ναυτικών, ο οποίος περιγράφει με σαφή βήματα για το πώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά κόμβους εμβολίων για τους ναυτικούς στα λιμάνια τους.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Ταμείο Αρωγής ναυτικών (SIRF), το οποίο ιδρύθηκε από φιλανθρωπικές οργανώσεις για την θαλάσσιας ευημερία και υποστηρίχθηκε από το ICS, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 800.000 $ για να στηρίξει τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα