Η Νιγηρία παραμένει στη λίστα των πιο επικίνδυνων υδάτων του κόσμου για τους ασφαλιστές

Η Νιγηρία θα παραμείνει στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα ύδατα του κόσμου στην οποία βασίζονται οι ασφαλιστές για να καθορίσουν το ποσό των ασφαλίστρων που θα χρεώσουν τα πλοία που ταξιδεύουν σε διαφορετικές χώρες, ακόμη και μετά την απαίτηση της κυβέρνησης για αφαίρεση.

Το έθνος της Δυτικής Αφρικής συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό και συγκεκριμένα με τον Κόλπο της Γουινέας ο οποίος έχει γίνει το πιο επικίνδυνο μέρος του πλανήτη για τους ναυτικούς. Πέρυσι, το 95% των συνολικά 135 ναυτικών που απήχθησαν παγκοσμίως έγιναν σε αυτόν τον κόλπο, σε 22 ξεχωριστά περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου. Οι όμηροι συνήθως μεταφέρονται στη Νιγηρία, όπου αργότερα οι πειρατές διαπραγματεύονται για λύτρα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής φέτος έχει λάβει διάφορα μέτρα για τον περιορισμό της πειρατείας, με αεροσκάφη, σκάφη και οχήματα αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι πρόσφατες προσπάθειες «δεν αρκούν για να γεμίσουν με εμπιστοσύνη τα πληρώματα, τους πλοιοκτήτες ή τους ασφαλιστές», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Neil Roberts, επικεφαλής ναυτικών και αεροπορικών εταιρειών στο Lloyd’s Market Association που εδρεύει στο Λονδίνο. «Είναι ενθαρρυντικό φυσικά, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ασφαλές».

Η Κοινή Επιτροπή Πολέμου, η οποία καταρτίζει τον κατάλογο κινδύνων και εκπροσωπεί τους Lloyd’s και άλλους ασφαλιστές, επεσήμανε τον Σεπτέμβριο την έκταση του Κόλπου της Γουινέας που χαρακτηρίστηκε ως η λεγόμενη «Λίστα της περιοχής». Η αξιολόγηση δίνει την δυνατότητα να χρεώνουν περισσότερα για την κάλυψη των πλοίων που πλέουν στα συγκεκριμένα ύδατα.

«Η Νιγηρία έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων κινδύνων για να αποτρέψει τέτοια ασφάλιστρα», δήλωσε στις 18 Ιουνίου ο Μπασίρ Τζάμοχ, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ναυτιλίας και Ασφάλειας της Νιγηρίας.

«Αυτό δεν θα συμβεί προς το παρόν, είπε ο Ρόμπερτς. «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τα πλοία και τα πληρώματα και, έως ότου καταργηθεί σαφώς, η Νιγηρία θα παραμείνει μια περιοχή η οποία θα βρίσκεται στην λίστα», είπε.

Διαβάστε ακόμα