Η Νιγηρία σηματοδότησε την επίσημη κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης Ολοκληρωμένης Υποδομής Εθνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Θαλάσσιων οδών, γνωστή και ως το πρόγραμμα Deep Blue. Οι ηγέτες της χώρας συγκεντρώθηκαν για να επιδείξουν μέρος του εξοπλισμού αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των υδάτων της Νιγηρίας κατά μήκος του Κόλπου της Γουινέας και των υποδομών του πετρελαίου της χώρας με ένα συντονισμένο συνδυασμό δυνάμεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Πριν από τις τελετές έναρξης, η Μονάδα Ναυτικής Ασφάλειας της Νιγηρίας (MSU) του Deep Blue Project, η οποία περιλάμβανε προσωπικό από το πολεμικό Ναυτικό, τον Στρατό, τη Πολεμική Αεροπορία, την Αστυνομία και το Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησαν ασκήσεις προσομοίωσης.
Ο στόχος τους ήταν να δείξουν την ετοιμότητά τους για πλήρη ανάπτυξη με σκοπό την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης απειλής της πειρατείας, που αναδύεται κυρίως από την περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα της Νιγηρίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Διοίκησης και Ασφάλειας της Νιγηρίας (NIMASA), Δρ. Bashir Jamoh, «Με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Deep Blue Project, μπαίνουμε σε ένα άλλο επίπεδο εθνικής ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί για τη συνολική ασφάλεια στη θάλασσα και καλύτερα ευαισθητοποίηση στον τομέα αυτόν, χρησιμοποιώντας μερικές από τις τελευταίες τεχνολογίες. Αυτή η προσπάθεια για τη διασφάλιση των υδάτων μας θα δώσει στους Νιγηριανούς περισσότερη δύναμη για να εκμεταλλευτούν τους τεράστιους πόρους του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης».
Οι υπηρεσίες ασφαλείας πρόσφατα προειδοποίησαν επανειλημμένα για τις αυξανόμενες απειλές και κινδύνους στην περιοχή από την πειρατεία. Ο Κόλπος της Γουινέας σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό απαγωγών και επιθέσεων σε πλοία, καθώς και κλοπή πετρελαίου στη στεριά, ληστείες και εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών.
Το Deep Blue Project είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Δυτική και Κεντρική Αφρική με στόχο τις συνεχιζόμενες απειλές πειρατείας και ληστείας. Μεταξύ των δυνάμεων που θα αναπτύξει η Νιγηρία είναι 16 θωρακισμένα οχήματα για την παράκτια περιπολία, δύο ειδικά σκάφη, 17 σκάφη ταχείας αναχαίτισης, δύο ειδικά αεροσκάφη για την επιτήρηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας (ΑΟΖ), τρία ειδικά ελικόπτερα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα. Η μονάδα ναυτικής ασφάλειας αποτελείται από 600 ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.
Συντονίζοντας τις προσπάθειες, οι Νιγηριανοί δημιούργησαν ένα κεντρικό κέντρο διοίκησης και ελέγχου που εδρεύει στο Λάγος, το οποίο θα συνεργαστεί επίσης με άλλες περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας. Η Νιγηρία παραδέχεται επίσης ότι η δίωξη υπόπτων εγκληματιών ήταν μια πρόκληση στο παρελθόν, αλλά λέει ότι ο νόμος περί καταστολής της πειρατείας και άλλων θαλάσσιων αδικημάτων (SPOMO) που ψηφίστηκε από την εθνική συνέλευση θα παρέχει τώρα νομική υποστήριξη για την δίωξη και την τιμωρία των παραβατών.
Εκτός από τις ερωτήσεις εάν η Νιγηρία έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει πραγματικά την πειρατεία, αναλυτές ασφαλείας τόνισαν ότι οι πειρατές γίνονται πιο βίαιοι και επικίνδυνοι στις επιθέσεις τους. Τον Ιανουάριο του 2021, τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με μια επίθεση η οποία ήταν πολύ καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός μέλους του πληρώματος και την απαγωγή 15 άλλων. Πρόσφατα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι πειρατές επιτίθενται σε περισσότερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων αλιευτικών σκαφών και επιχειρούν ακόμη πιο μακριά από την στεριά, ακόμη και περισσότερο από 200 ναυτικά μίλια μακριά από την βάση τους στο Δέλτα του Νίγηρα.
Τον Μάιο, ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανησυχίες και στις αυξανόμενες επιθέσεις στην περιοχή, μια ειδική ομάδα από όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία ανακοίνωσε μια συμφωνία για τη καταστολή της πειρατείας στον κόλπο της Γουινέας. Από την ανακοίνωση πριν από τρεις εβδομάδες, πάνω από 320 οργανισμοί σε ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του κράτους σημαίας, των πλοιοκτητών, των ναυλωτών και των ναυτιλιακών ενώσεων, υπέγραψαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν συγκεκριμένα τις προσπάθειες επιβολής του νόμου κατά της πειρατείας, που στοχεύουν στο να τερματίσουν τους κινδύνους για τη ναυτιλία στον Κόλπο της Γουινέας.