Η Νότια Αφρική συμφώνησε με τουρκική εταιρεία για τον ελλιμενισμό πλοίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος!

Η Karpowership, η τουρκική εταιρεία που επιδιώκει να προμηθεύσει ηλεκτρισμό τη Νότια Αφρική, εξασφάλισε την άδεια της κυβέρνησης για να ελλιμενισει τα πλοία ηλεκτροπαραγωγής της σε τρία από τα λιμάνια της χώρας.

Η έγκριση ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και προχωράει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Η τουρκική εταιρεία κέρδισε τα τρία πέμπτα ενός διαγωνισμού για την παροχή ενέργειας έκτακτης ανάγκης το 2021.

Η συζήτηση γύρω από την ανάγκη για πλοία παραγωγής ηλεκτρισμού έχει διχάσει τους υπουργούς της κυβέρνησης που βρίσκονται υπό πίεση για να μειώσουν διακοπές ρεύματος που έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Ο υπουργός Ορυκτών Πόρων και Ενέργειας Gwede Mantashe τάσσεται υπέρ της χρήσης των εγκαταστάσεων που τοποθετούνται σε πλοία και έχει την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Enoch Godongwana, ο οποίος είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Newzroom Afrika την Πέμπτη ότι πρέπει να δοθεί carte-blanche στο Mantashe για να μπορέσει να εξασφαλίσει νέες πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Είναι απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Mantashe πρέπει να βρει ηλεκτρισμό για τη χώρα», είπε ο Godongwana. «Σε ό,τι μέτρα έκτακτης ανάγκης παίρνει, του δίνουμε το πράσινο φως να το κάνει. Αν με ρωτάτε, είμαι πλήρως σύμφωνος με αυτήν την απόφαση».

Η εύρεση μιας νέας τοποθεσίας για τα πλοία στο Ngqura θα απαιτούσε την υποβολή νέας μελέτης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ μήνες, σύμφωνα με έναν ειδικό που γνωρίζει την κατάσταση.

Το Υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε στις 26 Φεβρουαρίου ότι έχει παραχωρήσει στην τουρκική Karpowership πρόσβαση στα τρία λιμάνια της για 20 χρόνια. Η Karpowership αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμα