Η Σρι Λάνκα προετοιμάζεται για μεγάλη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα από το καιόμενο πλοίο

Το X-Press Pearl συνεχίζει και καίγεται κοντά στο λιμάνι του Κολόμπο για 7 μέρες και οι Αρχές της Σρι Λάνκα παλεύουν με τον χρόνο για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Το πλοίο το οποίο ήταν φορτωμένο με 25 τόνους νιτρικού οξέος σε 1480 εμπορευματοκιβώτια, μερικά από τα οποία έχουν πέσει στη θάλασσα και έχουν ξεβραστεί στην στεριά. Η πυρκαγιά έχει πλέον εξαπλωθεί στο κατάστρωμα και τη γέφυρα του πλοίου.

Χρησιμοποιούνται μοντέλα μέσω υπολογιστών για να προβλέψουν τη διαρροή πετρελαίου η οποία θα μπορούσε να φτάσει στην παραλία Negombo. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή λόγω των μουσώνων είναι πιθανό να σπρώξουν τη το πετρέλαιο σε αυτήν την περιοχή και ως εκ τούτου η MEPA αποφάσισε να μετακινήσει τον εξοπλισμό αντιρύπανσης εκεί για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διαρροή.

Το Ναυτικό έχει προειδοποιήσει το κοινό και τους ψαράδες στην περιοχή για την επικίνδυνη φύση του φορτίου και τους έχει συμβουλεύσει να μείνουν μακριά από τον τόπο καύσης και να μην αγγίξουν τυχόν κοντέινερ που ξεβράζονται στην στεριά.

8 εμπορευματοκιβώτια είχαν πέσει στην θάλασσα την Τρίτη. Ένα από αυτά ξεβράστηκε στην τουριστική παραλία Negombo που απέχει 40 χλμ από το Κολόμπο. Αυτό δείχνει την σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος καθώς υπάρχει γόνος ότι η πυρκαγιά θα προξενήσει διαρροή πετρελαίου μαζί με διαρροή χημικών.

Εν τω μεταξύ, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η X-Press Feeders, έχει αναθέσει την επιχείρηση σε ειδικούς πυροσβέστες από την Ευρώπη για να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση. Αυτοί οι ειδικοί άρχισαν να συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για να σβήσουν τη φωτιά που έχει επιταχυνθεί λόγω των ισχυρών ανέμων και των νοτιοδυτικών μουσώνων.

Επίσης, ένας κυκλώνας στην ανατολική Ινδία είχε σαν αποτέλεσμα ισχυρών ρύπων ανέμων οδήγησε σε μια ισχυρή ριπή ανέμων οι οποίες έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Και τα 25 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο την Τρίτη και μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις στο Κολόμπο όπου και τέθηκαν σε καραντίνα. 2 από αυτούς υπέστησαν τραυματισμούς στα πόδια και βρίσκονται σε νοσοκομείο στο Κολόμπο.

Την Τετάρτη η αεροπορία έριξε 425 κιλά χημικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Διαβάστε ακόμα