Η Σρι Λάνκα ζητά αποζημίωση 40 εκ. δολαρίων από από την διαχειρίστρια εταιρεία του X-Press Pearl

Η Σρι Λάνκα ζήτησε αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων από την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου που βυθίστηκε ανοικτά της δυτικής ακτής της χώρας μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στο πλοίο, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Ο Rohitha Abeygunawardena, υπουργός λιμένων και ναυτιλίας της χώρας, δήλωσε ότι έχει υποβληθεί προσωρινή αξίωση ζημίας μέσω του Γενικού Εισαγγελέα στην X-Press Feeders, την εταιρεία που ελέγχει το MV X-Press Pearl.

Το πλοίο βυθίστηκε στα ύδατα της Σρι Λάνκα, στα ανοικτά του Κολόμπο στις 2 Ιουνίου, αφού καιγόταν για περίπου δύο εβδομάδες απελευθερώνοντας τόνους πλαστικών και δυνητικά επιβλαβών υλικών που έπληξαν τις παρθένες παραλίες της χώρας.

Οι περιβαλλοντολόγοι το ονόμασαν «τη χειρότερη οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της Σρι Λάνκα.

Η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια από την Αυστραλία στη μελέτη των καταστροφικών επιπτώσεων του συμβάντος στη θαλάσσια οικονομία. Μετά από αυτήν την καταστροφή επιβλήθηκε η απαγόρευση της αλιείας.

είπε ότι η επιβληθείσα απαγόρευση κατά μήκος 80 χιλιομέτρων της ακτογραμμής αποφασίστηκε το Σάββατο.

Σχεδόν 20.000 οικογένειες ψαράδων έχουν πληγεί από αυτήν την προσωρινή απαγόρευση. Εν τω μεταξύ, κατάφεραν να καθαρίσουν από τα πλαστικά απορρίμματα πολλές παραλίες της Σρι Λάνκα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 1.200 τόνοι πλαστικών και συντριμμιών που συγκεντρώθηκαν από τις παραλίες έχουν αποθηκευτεί σε 45 εμπορευματοκιβώτια.

Την περασμένη εβδομάδα, ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι της Σρι Λάνκα μήνυσαν την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου και την κυβέρνηση για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή.

Διαβάστε περισσότερα για την πυρκαγιά και το ναυάγιο του MV X-Press Pearl

Διαβάστε ακόμα