Λεοντόψαρο – ένα από τα >1000 ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, το οποίο τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Φαίνεται ότι το Λεοντόψαρο ήρθε στις θάλασσές μας για να μείνει.
Η βιοποικιλότητα των θαλασσών μας αλλάζει. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η διάνοιξη παλαιότερα και πιο πρόσφατα η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ. Τον σημαντικότερο ρόλο όμως για την εξάπλωση των ξενικών και εισβολικών ειδών στις θάλασσές μας παίζει η υπεραλίευση – δηλαδή το εντατικό και αλόγιστο άδειασμα και τελικά η ερημοποίηση πολυάριθμων περιοχών, κυρίως αυτών στις οποίες υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κενά στα οικοσυστήματα και ευνοϊκές συνθήκες για την αποίκηση και την εξάπλωση νέων ειδών.
Η εξάπλωση των λεοντόψαρων είναι η ταχύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ ελλείψει φυσικών θηρευτών αναμένεται κάθετη αύξηση των πληθυσμών τους, όπως άλλωστε έχει γίνει σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι όμως ένα είδος το οποίο όχι μόνο είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά θεωρείται και ιδιαίτερα εύγεστο. Συνεπώς επιλέγοντας την αλιεία, αγορά ή την κατανάλωση των λεοντόψαρων, συμβάλλουμε στον έλεγχο των πληθυσμών τους, ενώ παράλληλα ενισχύεται το εισόδημα των αλιέων οι οποίοι πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις θάλασσές μας. Προσοχή όμως στο χειρισμό, πρέπει να κοπούν τα δηλητηριώδη αγκάθια, που έχουν στη ράχη και τα πλευρικά πτερύγια».
Οι παρατηρήσεις σας από ξενικά ή άλλα ασυνήθιστα είδη είναι πολύτιμες και κάθε απορία ευπρόσδεκτη – στείλτε τις φωτογραφίες /αναφορές σας στο Παρατηρητήριο Επιστήμης των Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.