Υπομονή μέχρι το 2015 συνιστά η DVB Bank

pontoporos_nautilia_

Η Γερμανική DVB Bank αύξησε το κεφάλαιο δανεισμού της προς το ναυτιλιακό τομέα κατά 2% από το 2012 στο 2013 και -παρά τη μείωση των εσόδων το 2013- η τράπεζα πιστεύει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν προς το καλύτερο, αν και η ναυτιλία δεν θα ανακάμψει πριν από το 2015.

Η DVB Bank, μια τράπεζα που εκτός του ναυτιλιακού τομέα παρέχει δάνεια προς τον κλάδο των αερομεταφορών, τον υπεράκτιο τομέα, καθώς και τις εταιρείες οδικών μεταφορών, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2013, η οποία δείχνει μια μείωση του κέρδους για την τράπεζα που αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τα κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν από 124,9 εκατ. ευρώ το 2012 σε 110,2 εκατ. ευρώ το 2013, μια πτώση περίπου 12%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DVB, Wolfgang F. Driese, κρίνει τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, δεδομένων των ριψοκίνδυνων συνθηκών στην αγορά: “Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το οικονομικό έτος 2014. Στην πραγματικότητα, είμαστε κατά κάποιο τρόπο πιο αισιόδοξοι σε σχέση με πέρυσι – επισημαίνωντας μια ελαφρά καλύτερη προοπτική για ανάκαμψη, τόσο για τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και για καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες”.

Η DVB έχει μια μακρά ιστορία στην παροχή δανείων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να αντιπροσωπεύει το 44% του συνόλου των δανείων της τράπεζας. Ο όγκος των ναυτιλιακών δανείων αυξήθηκε κατά 2% το 2012 – 2013, παρά το γεγονός ότι η DVB Bank δεν αναμένει η ναυτιλιακή αγορά να ανακάμψει πριν από το 2015.

“Έχουμε διατηρήσει τις προβλέψεις μας για το κόστη κινδύνου στο επίπεδο του 2012 και του 2013, γεγονός που αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα τμήματα της ναυτιλίας που βρίσκονται κάτω από πίεση -ο κλάδος των κοντεινερσιπ, των μεταφορών χύδην φορτίου και των πετρελαιοφόρων- δεν θα ανακάμψει από το κατώτατο σημείο που είχε φτάσει πριν από το 2015, με μια αργή αποκατάσταση μετά”, λέει ο Wolfgang F. Driese.

Διαβάστε ακόμα