Υβριδικά και φορτιζόμενα από μπαταρίες πλοία σχεδιάζει ο νηογνώμονας DNV GL

Είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση του πετρελαίου ως καύσιμου στη ναυτιλία. Γι’ αυτό το λόγο στη Νορβηγία επενδύουν σοβαρά στην προοπτική υιοθέτησης της τεχνολογίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στα πλοία.

Ο Νορβηγικός Νηογνώμονας DNV GL προγραμματίζει ένα νέο πρότζεκτ ύψους 1,45 εκάτ. NOK (179.134 δολάρια), με όνομα ReCharge (επαναφόρτιση), μαζί με την ειδικευμένη εταιρεία σε θέματα καινοτόμων λύσεων τροφοδοσίας στην ξηρά Cavotec, το λιμάνι του Όσλο και την εταιρεία Enova, με στόχο να επεκταθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων πλοίων στη Νορβηγία.

Το έργο σκοπεύει να ερευνήσει εναλλακτικά συστήματα τροφοδοσίας για τη ναυτιλία, όπως είναι τα κινούμενα με μπαταρίες πλοία και τα υβριδικά. “Οι επιλογές φόρτισης είναι κρίσιμης σημασίας για τα κινούμενα με μπαταρίες πλοία και τα plug-in συνδεόμενα υβριδικά πλοία”, λέει ο επικεφαλής του έργου Hans Anton Tvete από τον DNV GL. “Η ενέργεια από την ξηρά, ως εκ τούτου, θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις λιμενικές υποδομές για το μέλλον”.

Περίπου 40 υβριδικά πλοία είναι υπό παραγγελία για τις Νορβηγικές ναυτιλιακές εταιρείες, με έναν παρόμοιο αριθμό plug-in υβριδικών σκαφών λόγω, επίσης, να πρόκειται να τεθούν σε υπηρεσία κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον DNV GL. Ωστόσο, η κυβερνητική στήριξη θα είναι απαραίτητη για την καθιέρωση της υβριδικής και τροφοδοτούμενης από μπαταρία ναυτιλίας, λέει ο Bjorn Vartdal, επικεφαλής του προγράμματος για την ναυτιλιακή έρευνα στον DNV GL.

“Για να εγκαταστήσουμε τροφοδοτικά συστήματα από την ξηρά και τις συναφείς υποδομές, χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Vartdal. “Η ανάπτυξη υποδομών είναι κρίσιμη. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θέλουν να δουν μια απόδοση της επένδυσής τους μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα¨.

Η Cavotec έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της πρώτης τροφοδοτικής σύνδεσης με την ξηρά στη νορβηγική πόλη-λιμάνι του Μπέργκεν, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμα