I.Xαλάς: Είμαστε εναντίον των καταστάσεων όπως η επιστράτευση

Ο γγ της ΠΝΟ Ιωάννης Χαλάς δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής:

“Είμαστε εναντίον των καταστάσεων όπως η επιστράτευση. Ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος να αποφασίζει. Οι επιστρατεύσεις οξύνουν καταστάσεις και δεν έχουν λύσει ποτέ κάποιο θέμα».

Γιάννης Φραγκουλίδης, πρόεδρος Θαλαμηπόλων: «Αν ο κος υπουργός μας έδινε μία ανάσα θα δίναμε και εμέις. Με εκβιασμούς για επιστράτευση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις».

Σάββας Τσιμπόγλου πρόεδρος των Μηχανικών: «Η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται και συσσωρεύει προβλήματα που είχαμε και τα κάνει χειρότερα. Σε καθεστώς επιστράτευσης τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε 31 απεργίες. Ξέρουμε πως θα κινηθούμε».

Αντώνης Νταλακογιώρος, πρόεδρος Ναυτών: «Οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν λύνουν κανένα από τα βασικά θέματα και προβλήματά μας. Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβερνητική αδιαλλαξία για τα προβλήματα που υπάρχουν και θα οξυνθούν στα νησιά. Όσο αφορά ενδεχόμενη επιστράτευσή μας θα αποκρούσουμε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη».

H ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της διαπίστωσε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, που συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνει πλήρη επιτυχία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με τους ναυτεργάτες να αγωνίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής και με την καθοδήγηση της ανώτατης συνδικαλιστικής τους Οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνοντας τον υπέρ πάντων των δικαίων τους αγώνα, για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής επιβίωσής τους, ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών άνω των έξι μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και μάλιστα εκείνων της Ακτοπλοΐας.

Η Διοίκηση προέβη σε εκτενή αναφορά του περιεχομένου της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και επί του περιεχομένου της επιστολής που απεύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου στην Ομοσπονδία και κατέληξε ότι δεν απαντούν στα μείζονα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ, που ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 06.00 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της.

Πέραν της απόσυρσης του παραπάνω πολυνομοσχεδίου, τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλα.

Οι Έλληνες ναυτεργάτες, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, την ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και μεθόδων των κυβερνόντων και όχι μόνο, συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι την καθ’ όλα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίησή τους για τα πανθομολογουμένως δίκαια αιτήματά τους.

Η Ομοσπονδία ζητάει για μια ακόμη φορά την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες.»

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα