«Καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη Θάλασσα»

varvitsiwtis_sunantisi_sunergasias_aktoploia_nautilia_

Συνάντηση Τριμερούς Συνεργασίας σε θέματα Ναυτιλίας, είχαν σήμερα στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας, JoeMizzi, Συγκοινωνιών & Υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Μητσόπουλος. Επικοδομητικό, ήταν το κλίμα της συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας των τριών παραδοσιακών ναυτιλιακών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνέχεια ανάλογης που είχε πραγματοποιηθεί, πέρυσι, στον Πειραιά.

Οι υπουργοί των τριών χωρών, αρχικά, συζήτησαν σε βάθος τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε από την πλευρά του τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: τη Διαφύλαξη και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, την έμφαση στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» ως ευρωπαϊκή στρατηγική, τη Ναυτική Απασχόληση, τη Νησιωτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Λιμανιών, την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος καθώς και τη Διασυνοριακή συνεργασία και τη Διαχείριση των Αυξανόμενων Μεταναστευτικών Ροών στα Θαλάσσια Σύνορα.

Συγχρόνως, ο Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που χρήζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, και την ανέδειξε ως μια μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όσον αφορά στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., τονίζοντας ότι: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Οι χώρες μας δεν αντέχουν άλλους παράνομους μετανάστες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που δεν νιώθουν την ίδια πίεση».

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το δόγμα που υπηρετεί πιστά το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι: «Καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη Θάλασσα» και με μοναδικό γνώμονα αυτό η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί και πρέπει να ενταθεί.

Οι τρεις υπουργοί, επίσης, αναφέρθηκαν στο συντονισμό των τριών χωρών σε επίπεδο νομοθετικού έργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). «Η πρόταση Οδηγίας για τον Θαλάσσιο εξοπλισμό, η πρόταση Κανονισμού για την πολυετή χρηματοδότηση της EMSA, η πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων και η πρόταση Οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και η πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση κοινών αρχών που θα διέπουν τις κοινές επιχειρήσεις του Frontex, είναι κάποιες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούμε ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε».

Παράλληλα, οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Mizzi και Μητσόπουλος συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις τόσο σε διεθνές (IMO) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ε.Ε), με γνώμονα τις πολιτικές που σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εν γένει προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Τέλος, οι τρεις πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον ώστε η εποικοδομητική αυτή συνεργασία να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Διαβάστε ακόμα