Καπετάνιος ήταν υπό κράτηση στην Σρι Λάνκα για 6 χρόνια χωρίς κάποια κατηγορία!

Ο καπετάνιος Gennadiy Gavrylov, πρώην πλοίαρχος του πλωτού σκάφους αποθήκευσης όπλων Avant Garde, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από έξι χρόνια κράτησης στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων της ναυτιλίας της Ουκρανίας (MTWTU).

Το Avant Garde τέθηκε υπό κράτηση στο λιμάνι Galle της Σρι Λάνκα τον Οκτώβριο του 2015. Εκείνη την εποχή, η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε πάρει άδεια από το υπουργείο Άμυνας της χώρας για να εισέλθει το πλοίο στο λιμάνι. Κατά την άφιξη, αξιωματούχοι του Ναυτικού της Σρι Λάνκα επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Μετά από έρευνα στο πλοίο, οι αρχές της Σρι Λάνκα βρήκαν 816 τουφέκια T56 (μια παραλλαγή του AK-47) και 84 ακόμα πυροβόλα όπλα, και περίπου με 200 χιλιάδες δεσμίδες πυρομαχικών. Το σκάφος φέρεται να είχε άδεια για τη μεταφορά όχι περισσότερων από 100 όπλων. Επιπλέον, τουλάχιστον 59 από τα όπλα που βρέθηκαν φέρεται να μην είχαν διακριτούς σειριακούς αριθμούς.

Ο Gavrylov, πλοίαρχος του Avant Garde, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2016 για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά δεν κατηγορήθηκε επίσημα για κάποιο παράπτωμα ή έγκλημα. Ωστόσο, κρατήθηκε στη Σρι Λάνκα χωρίς να του επιτραπεί να φύγει, να εργαστεί στη θάλασσα ή να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.

Μετά από πέντε χρόνια διπλωματικών προσπαθειών από την MTWTU, τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) και την Εθνική Ένωση Ναυτικών της Σρι Λάνκα (NUSSL), επιτράπηκε επιτέλους στον Gavrylov να επιστρέψει στην πατρίδα του. Την Παρασκευή, έφτασε με ασφάλεια στην Ουκρανία και επανενώθηκε και πάλι με την οικογένειά του.

«Η επιστροφή του πλοιάρχου Gavrylov στην πατρίδα του είναι ένας αληθινός θρίαμβος της δικαιοσύνης που άργησε να έρθει. Ευχαριστούμε ειλικρινά όλους όσους πολέμησαν μαζί μας για την ελευθερία του Gennadiy, ειδικά την ITF για τον αγώνα και την ανεκτίμητη βοήθεια της και την αδελφή μας ένωση στη Σρι Λανκα για την υποστήριξη που παρείχε στον καπετάνιο κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων», δήλωσε ο πρόεδρος της MTWTU Oleg Grygoriuk.

«Εγώ και τα συνδικάτα – αυτοί ήταν που αγωνίστηκαν για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία μου. Είμαι ευγνώμων σε όλους που με στήριξαν όλο αυτό το διάστημα και με βοήθησαν να επιστρέψω σπίτι μου», δήλωσε ο Gavrylov σε δήλωση του.

Διαβάστε ακόμα