Κι επίσημα στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού το νέο πλοίο «Περσέας»

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτώβριου 2023, στην τελετή υπογραφής της παράδοσης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Το Πλοίο αποτελεί δωρεά του Υποναυάρχου ε.τ. κ. Πάνο Λασκαρίδη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής ΔΔΜΝ Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ, ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ, ο Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΕΞ Υποναύαρχος (Μ) Χρήστος Σκεπαρνάκος ΠΝ, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος Αρχιπλοίαρχος (Μ) Πάνος Κασαπάκης ΠΝ, άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ε.α.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά σήμερα που παρίσταμαι στην τελετή υπογραφής της παράδοσης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» στη δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο Υποναύαρχος επί τιμή κ. Πάνος Λασκαρίδης έχει δωρίσει τα πλοία «ΚΥΚΝΟΣ», «ΆΤΛΑΣ 1», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», τα οποία επιχειρούν στις θάλασσες.

Η στενή σχέση του Υποναυάρχου Πάνου Λασκαρίδη με το Πολεμικό μας Ναυτικό αναδεικνύει κατ’ αρχάς, την έμπρακτη αγάπη του για την πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά θα μου επιτρέψει να πω και γενικότερα τους άρρηκτους ψυχικούς δεσμούς της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας με το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας.

Η σημερινή τελετή έχει μια επιπλέον ιδιαίτερη σημασία για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Έρχεται σε συνέχεια της καθέλκυσης στο Λοριάν της Γαλλίας της νέας φρεγάτας μας, του «ΚΙΜΩΝΑ», της πιο σύγχρονης φρεγάτας στον κόσμο σήμερα. Και αυτά τα δύο είναι συμπληρωματικά. Ο ρόλος του «ΠΕΡΣΕΑ» ως πλοίο γενικής υποστήριξης είναι απολύτως καθοριστικός για την επιχειρησιακή σχεδίαση και την επιχειρησιακή δυνατότητα του Στόλου.

Η Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη και η σημαία μας πάνω στα πλοία μας πλέει σε όλες τις θάλασσες.

Όμως, δε νοείται ισχυρό Εμπορικό Ναυτικό χωρίς τη στήριξη ενός Πολεμικού Ναυτικού, με δυνατότητες να επιχειρεί πέραν του ορίζοντα. Και το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να επιχειρεί πέραν του ορίζοντα χωρίς πλοία υποστήριξης, ικανά να σταθούν δίπλα, σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτός είναι ο μεγάλος ρόλος και η προσφορά του «ΠΕΡΣΕΑ».

Θέλω λοιπόν, κύριε Ναύαρχε, να σας εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά νομίζω θα μου επιτρέψετε να πω, εκφράζοντάς την αξιόπιστα, και της ελληνικής κοινωνίας.

Η πατρίδα μας στάθηκε πάντα χάρη στη μεγάλη παράδοση των δωρεών και των δωρητών και ο Πάνος Λασκαρίδης έχει τη θέση του, τη σημαντική θέση του, σε αυτήν την λαμπρή παράδοση.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Δήλωση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος για την ένταξη του PERSEAS I στο Π.Ν. και για την επίθεση κατά του Ισραήλ

Μετά το πέρας της τελετής ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς, σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποδέχθηκε την δωρεά του κυρίου Πάνου Λασκαρίδη, ενός πλοίου γενικής υποστήριξης, πάνω από 10.000 τόνους, του «ΠΕΡΣΕΑ», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να υποστηρίξει τις δυνατότητες του Στόλου σε επιχειρήσεις πέραν του ορίζοντα, αλλά επίσης θα μπορεί να λειτουργήσει και σαν πλοίο μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο κύριος Λασκαρίδης συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των δωρητών προς το Πολεμικό Ναυτικό και προς την πατρίδα.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη. Είναι συγκλονισμένη από την επίθεση την οποία δέχθηκε το φίλο κράτος του Ισραήλ και ιδίως ο άμαχος πληθυσμός του.

Η Ελλάδα δήλωσε ξεκάθαρα, δια στόματος του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων των πολιτειακών παραγόντων, ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η προστασία των αμάχων είναι πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα.

Επανέρχομαι και λέω: Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά. Η τρομοκρατία είναι πάντοτε αρχή δεινών και όποιος θεωρεί ότι με την τρομοκρατία και την άσκησή της θα λύσει προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, σφάλλει βαρύτατα».

Διαβάστε ακόμα