Κλαίνε για βοήθεια οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί που έχουν εγκλωβιστεί στην Κίνα για 17 μήνες

Μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών, δεκατρείς Φιλιππινέζοι ναυτικοί έχουν επίσης εγκλωβιστεί στο Angelic Power στην Κίνα. Παρακαλάνε για βοήθεια ώστε να φύγουν από το πλοίο στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι για 17 μήνες.

Το φορτηγό πλοίο MV Angelic Power, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στη Νότια Κίνα, είχε αναχωρήσει από την Ινδονησία και έφτασε στο λιμάνι Guangzhou το 2020. Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας και κάποιων νομικών ζητημάτων, έχει εγκλωβίσει τους ναυτικούς οι οποίοι δεν μπορούν να επαναπατριστούν.

Η Υπερπόντια Διοίκηση Απασχόλησης (POEA) των Φιλιππίνων ανέφερε ότι δεν κατάφερε να προσδιορίσει μια ημερομηνία κατά την οποία οι ναυτικοί θα μπορούσαν να είναι σε θέση να επαναπατριστούν, λόγω των πανδημικών περιορισμών μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας.

Ο Leonardo Lansang δήλωσε ότι στις 11 Δεκεμβρίου, οι ναυτικοί τέθηκαν υπό κράτηση από το Ναυτικό Δικαστήριο του Guangzhou. Αυτό οφείλεται σε μια “οικονομική διαμάχη” που συνεχίζεται μεταξύ της εταιρείας της Guangzhou South China Coal Trade Center Co, η οποία είναι ο παραλήπτης του φορτίου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα διαβατήρια τους έχουν κατασχεθεί, αφήνοντάς τους “ομήρους”. Πρόσθεσε ότι εγκαταλείφθηκαν από την εταιρεία του πλοίου .

Παρά τις διαβεβαιώσεις της POEA, οι ναυτικοί ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν για του μήνες που βρίσκονται εκεί. Οι ναυτικοί λένε ότι εργάζονται εφόσον βρίσκονται στο πλοίο και έτσι θα πρέπει να λάβουν κανονικά τους μισθούς τους.

Το πλοίο και οι πλοιοκτήτρια εταιρεία εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες που επηρεάζουν τα συμφέροντά τους παράλληλα με το πλήρωμα.

Η Διοίκηση Ευημερίας Υπερπόντιων Εργαζομένων (OWWA) δήλωσε ότι θα είναι σε συντονισμό με το Τμήμα Εξωτερικών υποθέσεων, ώστε το προξενείο να ικανοποιεί τις ανάγκες των ναυτικών.

Διαβάστε ακόμα