Κοκαΐνη αξίας 107 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκε από την ακτοφυλακή της Αμερικής

Μετά την 58 ημερών επιτυχή επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου στον Ανατολικό Ειρηνικό, το πλήρωμα της αμερικανικής ακτοφυλακής επέστρεψε στο Port Angeles. Τo 55 χρόνων σκάφος και το πλήρωμά του περιπολούσαν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διακίνησης της κοκαΐνης.

Το USCG Active είναι πλοίο μέσης αντοχής μήκους 210 ποδιών της κλάσης Reliance που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1966. Θα αντικατασταθεί, μαζί με άλλα 13 ίδια σκάφη της κατηγορίας του, από το νέο Offshore Patrol Cutter. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, το Active αναλαμβάνει συχνά τέτοιες αποστολές μεγάλων αποστάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την επίβλεψη ότι τηρούνται οι κανονισμοί για την αλιεία και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Με τη βοήθεια της μονάδας HITRON Shootshooter, το Active κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο δύο σκάφη κατά τη διάρκεια της περιπολίας του έχοντας σαν αποτέλεσμα να κατασχέσει περίπου 2,5 τόνους κοκαΐνης με εκτιμώμενη αγοραία αξία 107 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από τα δύο σκάφη ήταν χαμηλού προφίλ, το οποίο είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο σκάφος που πλέει χαμηλά στο νερό για να αποφύγει την ανίχνευση και είναι συνήθως βαμμένο μπλε για να καμουφλαριστεί ώστε να μη γίνεται αντιληπτό εύκολα.

Το πλήρωμα του USCG Active εκφόρτωσε περίπου 11.5 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο Σαν Ντιέγκο στις 19 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα