ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός: Το κρουαζιερόπλοιο που απορρίφθηκε από τέσσερις χώρες δεν έχει άλλες επιλογές

Η Ταϊλάνδη έγινε η τελευταία χώρα που απαγόρευσε στο κρουαζιερόπλοιο της Holland America Line να προσεγγίσει στο λιμάνι της, την στιγμή που μερικοί από τους 2,257 επιβάτες και πλήρωμα ζητούν απεγνωσμένα να αποβιβαστούν από το πλοίο μετά από 2 εβδομάδες στη θάλασσα.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης Anutin Charnvirakul ανακοίνωσε την Τρίτη με δημοσίευση στο Facebook ότι έχει ενημερώσει τις αρχές να αρνηθούν την είσοδο σε λιμάνι κοντά στην Μπανγκόκ, φοβούμενος ότι κάποιοι από τους επιβάτες και το πλήρωμα έχουν μολυνθεί από το νέο θανατηφόρο Κορονοϊό.

Στο πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η Holland America Line, η οποία ανήκει στην εταιρεία Carnival Corp. με έδρα το Μαϊάμι, έχει απαγορευτεί η είσοδο σε τουλάχιστον ακόμη τρία λιμάνια, στο Γκουάμ, στη Μανίλα και τη Γιοκοχάμα. Τα παραπάνω λιμάνια απαγόρευσαν στο πλοίο να προσεγγίσει και να εισέλθει σε αυτά λόγω του ιός που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερο από 1,000 ανθρώπους από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη Wuhan της Κίνας.

Η άρνηση και η καραντίνα των κρουαζιερόπλοιων είναι η τελευταία προσπάθεια των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Η Diamond Princess Carnival και οι 3.700 επιβάτες της βρίσκονται στο λιμάνι της Γιοκοχάμα σε καραντίνα, καθώς οι αρχές μάχονται ενάντια σε έναν αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων στο πλοίο.

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ανήρτησαν απελπισμένα μηνύματα, καθώς έμαθαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την άρνηση της Ταϊλάνδης.

Σε μια δημοσίευση στο διαδίκτυο το βράδυ της Δευτέρας, η Holland America Line ανακοίνωσε ότι το πλοίο κατευθύνθηκε προς το λιμάνι Laem Chabang – περίπου 50 μίλια ανατολικά της Μπανγκόκ – όπου οι επιβάτες θα αποβιβαστούν και θα τελειώσουν το ταξίδι τους στις 13 Φεβρουαρίου.

Η διαχειρίστρια εταιρία δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρίσκεται σε καραντίνα και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιβατών ή πληρώματος οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον Κορονοϊό.
Το Westerdam αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ στις 1 Φεβρουαρίου για 14ήμερη κρουαζιέρα στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Με 1.455 επιβάτες και 802 άτομα πλήρωμα, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αποβιβαστούν στη Γιοκοχάμα στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα της Holland America Line.

Το πλοίο διαθέτει επαρκείς τρόφιμα και καύσιμα μέχρι και το τέλος του ταξιδιού, σύμφωνα με μια προηγούμενη δημοσίευση της Holland America Line στην ιστοσελίδα της.