Λιμάνι αξίας 140 εκ. δολαρίων κατασκευάζεται στο Σουδάν για την μεταφορά ζώων στην Κίνα

Λιμάνι με σκοπό την μεταφορά ζώων από της ακτές του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε αξιωματούχος της σουδανικής εταιρείας.

Κατασκευάστηκε από την China Harbour Engineering Co. και βρίσκεται στο Haidob, 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) νότια του Πορτ Σουδάν, η εγκατάσταση προετοιμάζεται για να βοηθήσει τη μεταφορά βοοειδών, καμηλών και προβάτων για τις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με τον Onour Mohamed Adam, γενικός διευθυντής, της κρατική Sea Ports Corp.

Οι εξαγωγές ζώων είναι ένας πιθανός τομέας ανάπτυξης για το οικονομικά κατεστραμμένο Σουδάν, το οποίο έχει επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ (142 εκατομμύρια δολάρια) στο λιμάνι, δήλωσε ο Adam σε συνέντευξή του.

Η China Harbour, η οποία εργάστηκε για τρία χρόνια στο έργο πριν αναστείλει τις εργασίες της το 2017, έκτοτε ανανέωσε τη συμφωνία της με τη μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν. Η Sea Ports θα λειτουργήσει την εγκατάσταση, είπε ο Adam.

Το Haidob θα είναι ένας ακόμα σύνδεσμος στη σύγχρονη επέκταση της Κίνας (Silk Road), που στοχεύει στην αναβίωση και επέκταση των διαδρομών της προς την Ευρώπη και την Αφρική με αναβαθμισμένους ή νέους σιδηροδρόμους, λιμάνια, αγωγούς, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοκινητόδρομους. Τουλάχιστον 157 έθνη και διεθνείς οργανισμοί έχουν εγγραφεί, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Ο Adam είπε ότι η χρηματοδότηση για το λιμάνι προήλθε από τα εγχώρια έσοδα του Υπουργείου Οικονομικών ενώ δεν ανέφερε κάποια χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Το Σουδάν, του οποίου όπου ο δικτάτορας Ομάρ αλ-Μπασίρ εκδιώχθηκε πέρυσι εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών, έχει διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια για ένα δεκαετές σχέδιο για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του λιμανιού, δήλωσε ο Adam. Η κρατική στρατιωτική βιομηχανία του Σουδάν πρόκειται να υλοποιήσει το έργο.

Διαβάστε ακόμα