Lloyd’s Awards 2018: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας οι Έλληνες εφοπλιστές και τα στελέχη των εταιρειών τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα συναντήθηκαν στο ετήσιο rendez-vous τους, στα βραβείων Lloyd’s List-Greek Shipping Awards» 2018 .

Το παρών έδωσαν όχι μόνο οι βραβευθέντες αλλά και πολλοί ακόμη επικεφαλής μεγάλων ναυτιλιακών οίκων. Ανάμεσά τους διακρίναμε τον Γιώργο Προκοπίου, τον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Λου Κολλάκη, τον Αδαμάντιο Πολέμη, τον Μιχάλη Μποδούρογλου, τον Γιώργο Αλεξανδράτο.

Ο Πάρης Κασιδόκωστας Λάτσης κέρδισε το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award) το οποίο είναι ανοιχτό σε προσωπικότητες της ναυτιλίας, ηλικίας έως 40 ετών. Ηγείται της ναυτιλιακής εταιρείας του Ομίλου, της Latsco, από το 2012. Έχει διαφοροποιήσει το αποτύπωμα της οικογένειας στη ναυτιλία, επενδύοντας προσωπικά σε κοινοπραξίες τόσο με πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, όσο και πετρελαιοφόρα αργού πετρελαίου. Πρόσφατα οδήγησε τον Όμιλο και στον κλάδο μεταφοράς φυσικού αερίου παραγγέλνοντας τη ναυπήγηση δύο LNG. H «μαμά» εταιρεία έχει δύο θυγατρικές. Την CMM, που κάνει την τεχνική και λειτουργική διαχείριση αυτού του στόλου και την Latsco London, που ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι του στόλου, δηλαδή με τις ναυλώσεις.

Η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Λάτση, διαθέτει πλέον στόλο, ο οποίος αποτελείται από 27 πλοία. Η εταιρεία, πριν εισέλθει στην νέα εποχή διέθετε το 2009 στόλο με εννέα μόλις πλοία.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση αυτή από τους Lloyd’s που έχουν παράδοση στη ναυτιλιακή βιομηχανία τριών αιώνων. Πριν από έξι χρόνια όταν ανέλαβα να συνεχίσω την κληρονομιά του παππού μου, του καπετάνιου Γιάννη Λάτση δεν φανταζόμουνα ότι θα βρισκόμουν σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο μεγάλους πλοιοκτήτες. Είναι πραγματική τιμή. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι εργάζονται για τη Latsco και τη CMM, για την αφοσίωσή τους και την ομαδική δουλειά που κάνουν, χωρίς εκείνους τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη μητέρα μου που με υποστήριξε και με υποστηρίζει , τον πατέρα μου , τη γιαγιά μου η οποία με εμπνέει. Αφιερώνω το βραβείο αυτό σε όλους τους νέους σε ηλικία Έλληνες πλοιοκτήτες και στην συνέχιση της μεγάλης κληρονομιάς και παράδοσης. Η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη ναυτιλία».

Στον Συμεών Παληό, απονεμήθηκε το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής ( Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award) για την επί 50 χρόνια παρουσία του στην ναυτιλαική βιοηχανία. Επικεφαλής της εισηγμένης στη χρηματιστηριακή αγορά Diana Shipping η οποία διαθέτει στόλο από 50 μεγάλα φορτηγά πλοία αλλά και της επίσης εισηγμένη από το 2010 Diana Containerships.

«Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμένα αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου σε θάλασσα και στεριά, με τους οποίους πορεύτηκα και πορεύομαι σε μία πολύ δύσκολη αλλά ευχάριστη δουλειά. Οι χρηματιστηριακές αγορές στα οποίες έχουμε εισέλθει έχουν τρεις λέξεις. Είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια και η πειθαρχία.

Χρειάζεται πειθαρχεία στη ναυτιλία αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να πάμε μακρύτερα.»plo.jpg

Το βραβείο «Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς» δόθηκε στην Αγγελική Φράγκου. Με πέντε εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στο χρηματιστήριο, έχει στόλο με πάνω από 200 πλοία ιδιόκτητα ή υπό διαχείριση. Ο Όμιλος Navios έχει ιστορία 70 χρόνων. Από βδομάδα η εισηγμένη στον χρηματιστήριο του Όσλο ναυτιλιακή Navios Containership μπαίνει στην αμερικανική χρηματαγορά στο Nasdaq. Είναι μία από τις 20 μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

«Δεν είμαι σίγουρη γιατί πήρα το βραβείο αυτό. Μάλλον γιατί επιβιώσαμε ενός δύσκολου κύκλου της ναυλαγοράς» επεσήμανε η ελληνίδα πλοιοκτήτρια.

” Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία ” αναδείχθηκε ο Γιάννης Πλατσιδάκης. Το όνομά του βρίσκεται στο Top 100 της Lloyd’s List μαζί με τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και 12 Ελληνες πλοιοκτήτες. Ο ίδιος δεν έχει πλοία ούτε είναι εφοπλιστής. Είναι, όμως, πρόεδρος της Ιntercargo, της Διεθνούς Ενωσης Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου και Managing Director της Anangel Maritime του ομίλου Αγγελικούση.

Το Βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data Award δόθηκε στον Ιωάννη Μαρτίνο. Το 2014 ίδρυσε τη δική του εταιρεία την Signal Maritime όπου συνδυάζει την ενέργεια ενός starup με ενός έμπειρου παίκτη της βιομηχανίας. Σπούδασε μηχανολόγος ενώ πήρε πτυχία και στην αεροδιαστημική μηχανική απόφοιτος του ΜΙΤ και του Tafts.
Στο ξεκίνημά του εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του Νικόλα ως διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, τη Thenamaris. Είναι από τους εφοπλιστές που ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες ιδέες τους. Η Signal Maritime εξελίχθηκε σε ηγέτιδα της καινοτομίας σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής σύγχρονων δεδομένων ενώ δημιούργησε μια πρωτοποριακή εφαρμογή (app) για τη ναυλαγορά τω δεξαμενόπλοιων.

Ως Επιβατηγό Εταιρεία της Χρονιάς(Passenger Line of the Year) βραβεύτηκε η Seajets με τον Μάριο Ηλιόπουλου να δηλώνει υπερήφανος που ο Όμιλος βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σκαλοπάτι. «Η μεγάλη ιδέα που είχαμε στο ξεκίνημά μας έγινε πραγματικότητα. Ήταν ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική ακτοπλοία και τον τουρισμό».

Το βραβείο Piraeus International Center απονεμήθηκε στο Propeller Club of Piraeus. “Tα μέλη του αρχαιότερου κοινωνικού σωματείου της Ναυτιλίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν συλλογικά, γιατί θέλουν να προσφέρουν, και παράλληλα να στηρίζουν τους αδύναμους. Να προωθούν την πιο επιτυχημένη βιομηχανία της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, την Ελληνική Ναυτιλία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Club Γιώργος Ξηραδάκης.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα