7 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σεβόμαστε τους ναυτικούς μας

Το ναυτικό επάγγελμα είναι από τα ποιο δύσκολα και σκληρά επαγγέλματα που υπάρχουν στον κόσμο. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ναυτικός, η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και η απομόνωση μέσα στο καράβι μακριά από τους δικούς του ανθρώπους είναι μόνο κάποιες από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει.

Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός που θα πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με σκοπό να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους , είναι το λιγότερο. Ακόμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ναυτικοί φέρνουν πολλά χρήματα από το εξωτερικό βοηθώντας σημαντικά την οικονομία μας.

1. Οι ναυτικοί δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία

Το εργασιακό περιβάλλον του ναυτικού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία του. Ατυχήματα, αρρώστιες και ψυχολογικά προβλήματα καλείται να τα αντιμετωπίσει μόνος του και μόνο με την βοήθεια ανθρώπων που δεν είναι γιατροί. Πραγματικά θέλει μεγάλη προσοχή και τύχη για να μην συμβεί τίποτα σοβαρό την στιγμή που το καράβι βρίσκεται στην μέση του ωκεανού. Μακάρι ο θεός και ό άγιος Νικόλας να τους προστατεύει πάντα.

2. Η ρουτίνα και η μονοτονία του να εργάζεσαι σε ένα πλοίο

Ένα αντιθέσει με ότι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι στην στεριά, ο ναυτικός του εικοστού πρώτου αιώνα δεν βγαίνει στα λιμάνια. Βλέποντας αξιοθέατα και γλεντώντας. Η μονοτονία του να εργάζεσαι και να ζεις στο ίδιο περιβάλλον για πολλούς μήνες τον χρόνο είναι τεράστια και μεγάλο πρόβλημα για την ψυχολογία ενός ναυτικού.

3. Οι σκληροί κανονισμοί και νόμοι που διέπουν το ναυτικό επάγγελμα

Η ολοένα αυξανόμενη μανία όλων να βάζουν ακόμα αυστηρότερους κανονισμούς στα πλοία δυσκολεύουν αφάνταστα τον ναυτικό που καλείται, πέρα από την έτσι και αλλιώς δυσκολία του επαγγέλματος, να εναρμονιστεί με κανονισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με το καθαρά ναυτικό επάγγελμα. Ακόμη, η προσέγγιση του πλοίου σε λιμάνια χωρών με αυστηρούς τοπικούς κανονισμούς κάνουν την ήδη δύσκολη ζωή του ναυτικού ακόμα δυσκολότερη.

4. Η απομόνωση του ναυτικού από οικογένεια και φίλους

¨Ένα ίσως από τα δυσκολότερα κομμάτια στο επάγγελμα του ναυτικού είναι ότι αποχωρίζονται την οικογένεια του και τους φίλους του. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα να αποχωρίζεσαι την οικογένεια σου για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πραγματικά ένα τεράστιο ψυχολογικό βάρος που δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα.

5. Ο ναυτικός ρισκάρει την ζωή του

Σε ένα τόσο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, με ατυχήματα, με τον κίνδυνο πειρατείας, με λιμάνια τριτοκοσμικών χωρών, με την μεταφορά τοξικών φορτίων, με κακοκαιρίες στην μέση των ωκεανών και όχι μόνο, είναι φυσιολογικό ο ναυτικός να ρισκάρει άμεσα την ζωή του.

6. Οι ναυτικοί στην ουσία ‘τρέχουν’ την παγκόσμια οικονομία

Δεν είναι υπερβολή αυτό αν σκεφτούμε ότι με τα πλοία γίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μεταφορών παγκοσμίως. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτάρι και κάθε άλλης λογής εμπόρευμα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των πλοίων.

7. Η άνθηση της οικονομίας της χώρας ενός ναυτικού έθνους

Το συνάλλαγμα που φέρνει ο ναυτικός στην χώρα του βοηθάει σημαντικά την τοπική κοινωνία του καθενός. Φτάνει να σκεφτούμε ότι ο ναυτικός εργάζεται και βγάζει χρήματα εκτός της χώρας του και εν συνεχεία τα ξοδεύει στο μπακάλικο, την καφετέρια, στην ταβέρνα του τόπου του βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας του .

Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να σεβόμαστε ένα ναυτικό χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχου και άλλα.

Καλά ταξίδια σε όλους, να έχουν πάντα τον Άγιο Νικόλα στην πλώρη του και να γυρίσουν ασφαλείς και υγιείς και πάλι στις οικογένειες τους.

Διαβάστε ακόμα