Μείωση στο σύνολο των περιστατικών πειρατείας παγκοσμίως για το 2019- Ανησυχητική αύξηση στον κόλπο της Γουινέας

Παρά την μείωση των συνολικών περιστατικών πειρατείας που υπήρξε το 2019, σημειώθηκε μία ανησυχητική αύξηση των απαγωγών πληρωμάτων στον κόλπο της Γουινέας, όπως ανέφερε το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (IMB) στην ετήσια έκθεσή του για την πειρατεία.

Το 2019, το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία του ΙΜΒ κατέγραψε 162 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με τα 201 αναφερόμενα περιστατικά το 2018. Τα περιστατικά περιλάμβαναν τέσσερα πλοία που κατέλαβαν οι πειρατές, 11 πλοία που δέχτηκαν πυρά, 17 απόπειρες επιθέσεων και 130 πλοία στα οποία επιβιβάστηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMB.

Ο αριθμός των απαχθέντων πληρώματος στον Κόλπο της Γουινέας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% από 78 το 2018 σε 121 το 2019. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από το 90% των παγκόσμιων απαγωγών που αναφέρθηκαν στη θάλασσα, με 64 μέλη πληρώματος να έχουν απαχθεί σε έξι χωριστά περιστατικά μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η περιοχή αντιπροσώπευε 64 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων πλοίων που κατέλαβαν οι πειρατές το 2019, καθώς και 10 από τα 11 περιστατικά τα οποία ανέφεραν ότι δέχτηκαν πυρά..

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι η περιοχή αυτή έχει καταγράψει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των απαγωγών πληρωμάτων. Αυτά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία της αυξημένης ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού μεταξύ των πλοίων, των οργανισμών παροχής στοιχείων και των υπηρεσιών ανταπόκρισης στον Κόλπο της Γουινέας. Χωρίς τις απαραίτητες δομές αναφοράς, δεν θα μπορέσουμε να επισημάνουμε με ακρίβεια τις περιοχές υψηλού κινδύνου για τους ναυτικούς και να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των περιστατικών πειρατείας σε αυτά τα ευάλωτα ύδατα », δήλωσε ο Michael Howlett, Διευθυντής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του ICC.
Ομοίως, τα Στενά της Σιγκαπούρης γνώρισαν αύξηση των ένοπλων επιθέσεων ληστείας, με 12 αναφερόμενα περιστατικά το 2019, εκ των οποίων τα 11 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η ίδια περιοχή αντιπροσώπευε μόνο τρία περιστατικά για το σύνολο του 2018.
Παρά την άνοδο αυτή, το IMB θεωρεί ότι η ένταση των επιθέσεων στα Στενά της Σιγκαπούρης είναι «χαμηλή» και συνήθως περιορίζεται σε ένοπλη ληστεία στα πλοία.

«Αυτό είναι μια απόσπαση της προσοχής και δυνητικά επικίνδυνη για το πλήρωμα κατά την ναυσιπλοΐα μέσα σε αυτά τα επικίνδυνα και δύσκολα νερά», συνέχισε ο Howlett.

Οι ένοπλες επιθέσεις ληστείας στους λιμένες της Ινδονησίας μειώθηκαν από 36 συμβάντα το 2018 σε 25 το 2019. Ο διάλογος και ο συντονισμός μεταξύ της ινδονησιακής ναυτικής αστυνομίας (IMP) και της IMB PRC οδήγησαν σε μείωση των περιφερειακών περιστατικών, σύμφωνα με την έκθεση.

Αλλού, στην ινδική υπο-ήπειρο, το Μπαγκλαντές ανέφερε μηδενικά περιστατικά για το 2019. Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πειρατείας ή ένοπλης ληστείας γύρω από το Μπαγκλαντές.

Σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, η Σομαλία ανέφερε μηδενικά περιστατικά πειρατείας, ωστόσο η IMB PRC συμβουλεύει τα πλοία και τα πληρώματα να παραμένουν σε εγρήγορση όταν ταξιδεύουν στην περιοχή. Ειδικότερα, η έκθεση προειδοποιεί ότι «οι πειρατές της Σομαλίας εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να επιτεθούν στην λεκάνη της Σομαλίας και στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό».