Μια πετυχημένη φάρσα αποτελεί το γιγαντιαίο καλαμάρι!

gigantiao_kalamari_

Η φωτογραφία από ένα γιγάντιο καλαμάρι στις ακτές της Καλιφόρνια, που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα. Η φωτογραφία μεταδόθηκε αστραπιαία στο διαδίκτυο μετά την δημοσίευση της σε ένα άρθρο που περιγράφει την προέλευση του φαινομένου. Το άρθρο υποστηρίζει ότι το καλαμάρι μεγάλωσε ανεξέλεγκτα λόγω της ακτινοβολίας από το ατύχημα στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Αν και η ιστοσελίδα “Lightly Braised Turnip” (στα ελληνικά θα μεταφραζόταν “Ελαφρά Ψημένο Γογγύλι”), που κατασκεύασε την είδηση δεν κρύβει το σατιρικό της περιεχόμενο (αντίστοιχης θεματικής στην Ελλάδα αποτελεί η ιστοσελίδα “Το κουλούρι” http://www.tokoulouri.com/), η φωτογραφία και πληροφορίες που την συνόδευαν μεταδόθηκαν ως αυθεντικές σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Κι αυτό παρ’ όλο που η φωτογραφία έδειχνε ότι ήταν εμφανές προϊόν φωτομοντάζ μέσω photoshop.

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό της πόλης Fukushima στην Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, ραδιενεργό υλικό διέρρευσε έξω από το εργοστάσιο και μόλυνε τη γύρω περιοχή. Αν και ποσότητα από το υλικό ενδέχεται να έφθασε στον Ειρηνικό Ωκεανό, η έκταση της μόλυνσης είναι άγνωστη.

Το ραδιενεργό υλικό είναι σίγουρα μια σημαντική ανησυχία, δεδομένου ότι είναι μια δυνητική απειλή για το οικοσύστημα και την προσωπική μας υγεία. Ο δικτυακός σατιρικός τόπος εκμεταλλεύτηκε τον συγκεκριμένο φόβος, όπως και την πρόσφατη ανακάλυψη ενός σπάνιου ψαριού-τέρατος στις ακτές της Καλιφόρνιας.

Παρά το γεγονός ότι το ψάρι-κουπί, όπως είναι η ονομασία του στα ελληνικά, είναι πραγματικά σπάνιο και συνδέεται με μύθους για θαλάσσια τέρατα, δεν ήταν 100 μέτρα μήκος, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με το CBS News, το ψάρι ήταν πραγματικά μεγάλο, γύρω στα 20 πόδια (6 μέτρα), το οποίο είναι εντός των φυσιολογικών ορίων για ένα ψάρι-κουπί.

Στο ίδιο άρθρο, το υποτιθέμενο γιγάντιο καλαμάρι περιγράφεται να έχει μήκος 160 πόδια (48 μέτρα). Για τις τεράστιες διαστάσεις υπεύθυνη φέρεται να είναι μια γενετική μετάλλαξη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως “ραδιενεργός γιγαντισμός”.

Στην πραγματικότητα η φωτογραφία από το γιγάντιο καλαμάρι που χρησιμοποίησε η σατιρική ιστοσελίδα ελήφθη από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το περασμένο έτος. Τον Οκτώβριο, ένα γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε πράγματι σε μια ισπανική παραλία. Σύμφωνα με επιστήμονες, το καλαμάρι ήταν σπάνιο και αρκετά μεγάλο. Ωστόσο, δεν ήταν ένα τέρας, δεν ήταν ραδιενεργό, και δεν ήταν αποτέλεσμα “ραδιενεργού γιγαντισμού”.

gigantio-kalamari-180-kilwn-xebrastike-stin-ispania

Το γιγάντιο καλαμάρι είχε μήκος γύρω στα 30 πόδια (9 μέτρα) και ζύγιζε περίπου 400 κιλά, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Το ισπανικό καλαμάρι μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια για περαιτέρω μελέτη. Η φωτογραφία του αποτέλεσε το βασικό υλικό του μοντάζ για το “καλαμάρι-τέρας” της Καλιφόρνιας.

Το υπόλοιπο του φωτομοντάζ, προέρχεται από τη Χιλή το 2011, όπου αντί για ένα γιγάντιο καλαμάρι υπήρχε μια νεκρή φάλαινα που είχε ξεβράσει η θάλασσα την οποία την περιεργάζεται πλήθος κόσμου.

nekrh_falaina_

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικτυακή επιτυχία της φάρσας στηρίζεται στην πραγματική ανησυχία του κόσμου για τις συνέπειες στο οικοσύστημα από το πυρηνικό δυστύχημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και για πραγματικές ειδήσεις, όπως τα δυο σιαμαία φαλαινάκια που ανακαλύφθηκαν σε μια λιμνοθάλασσα της Καλιφόρνια, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για αποτέλεσμα ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

siamaia_fanailakia_

Κι όμως, όπως υπενθυμίζουν ειδικοί, πολύ πριν του ατυχήματος το 2011 στη Φουκουσίμα υπήρχαν παραδείγματα κι άλλων ειδών φάλαινας που είχαν γεννήσει σιαμαία δίδυμα. Είναι ένα σπάνιο, αλλά φυσικό γεγονός.

Ας ανησυχούμε λοιπόν για τη ραδιενέργεια χωρίς όμως να “τσιμπάμε” στις φάρσες!

Διαβάστε ακόμα