Μονεμβασιά: Η ΔΥΚ εξουδετέρωσε βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Photos)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού στο βόρειο λιμάνι της Μονεμβασιάς που έλαβε χώρα μέσα στον Απρίλιο από επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων, με ειδίκευση στην εξουδετέρωση ναρκών και βομβών.

Πλησίον του λιμανιού σε απόσταση 40 περίπου μέτρων και σε βάθος 25 περίπου μέτρων υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αγγλικής προέλευσης που σχηματίζουν στο βυθό λόφο με ακτίνα και ύψος περίπου 4 μέτρων. Τα πυρομαχικά είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο στη θάλασσα πιθανόν κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την Μονεμβασιά τον Απρίλιο του 1941 μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Η επικινδυνότητα ήταν πολύ μεγάλη αφού τα βλήματα ήταν ενεργά και υπήρχε περίπτωση να εκραγούν, με άσχημες συνέπειες αφού το ωστικό κύμα θα ήταν πολύ ισχυρό και ισοδύναμο με σεισμό πολλών ρίχτερ.

Ο Δήμος Μονεμβασιάς ζήτησε από το ΓΕΝ να καθαριστεί η περιοχή από τα βλήματα και εξασφάλισε τις άδειες για την επιχείρηση αφού έγινε σε ζώνη περιοχής natura, με την παρουσία ασθενοφόρου όλες τις ημέρες της επιχείρησης ενώ το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο ανέλαβε το κόστος σίτισης και στέγασης της ομάδας εξουδετέρωσης.

Φωτογραφίες από Πολεμικό Ναυτικό

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα