Ναυάγιο του Titan: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν την Τετάρτη τα πρώτα τμήματα από το υποβρύχιο Titan το οποίο χάθηκε την περασμένη εβδομάδα με πέντε επιβαίνοντες σε κατάδυση προς το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Τα τμήματα μεταφέρθηκαν στη Νέα Γη του Καναδά.

Τα συνεργεία για την ανάσυρση του Titan εργάζονταν συνεχώς τις τελευυταίες ημέρες μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών στον βυθό του Αταλντικού σε βάθος που έφτανε τα τέσσερα χιλιόμετρα σε μικρή απόσταση από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Λίγα λεπτά μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, ομάδες ερευνητών ξεκίνησαν το έργο της εξέτασης των συντριμμιών.

Ανάμεσα στα τμήματα που εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν είναι ένα ημικυκλικό τμήμα στην άκρη του «Titan» και ένα κομμάτι από το πλευρό που έχει το λογότυπο της OceanGate, της εταιρείας που αναλάμβανε τις ξεναγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Καταστροφικές συνθήκες

Ειδικοί είχαν εξηγήσει ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Η «εσωτερική κατάρρευση» ή «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει από έξω προς τα μέσα (φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει όταν πιέζουμε ένα κουτάκι αναψυκτικού με το χέρι).

Σε μεγάλα βάθη, όπου και η πίεση είναι πολλές ατμόσφαιρες ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok και προσπαθεί να εξηγήσει τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση (ενδόρρηξη), είναι ανατριχιαστικό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:
Titan: Ο Έλληνας που βρέθηκε μέσα στο υποβρύχιο περιγράφει την εμπειρία του (video)
Απίστευτο: Πόνταραν χιλιάδες δολάρια στον θάνατο των 5 ανθρώπων στο υποβρύχιο Titan!

Διαβάστε ακόμα