«Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 2503 μετά»

Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης, Αντιναύαρχος ΠΝ (εα)

2.503 χρόνια μετά τη «ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Περιφέρεια Αττικής, τα «Σαλαμίνια 2023».

Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και περιελάμβαναν μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, έκθεση ζωγραφικής, ομιλίες, σκοπευτικούς αγώνες, αγώνες δρόμου, στίβου, αυτοκινήτου, κωπηλατικούς και ιστιοπλοϊκούς.
Οι φετινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο χώρο που αυτή έλαβε χώρα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στο δρώμενο αυτό ακούστηκαν αποσπάσματα από τη τραγωδία του Αισχύλου «Οι Πέρσες» και έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες Γρηγόρης Βαλτινός, Σταύρος Ζαλμάς, Πέμυ Ζούνη και Φοίβος Συμεωνίδης. Ακολούθησε με μια σεμνή τελετή στην οποία ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης ανέλαβε την προεδρία των πόλεων που έλαβαν μέρος στην ναυμαχία της Σαλαμίνος και παρέλαβε το λάβαρο των Σαλαμινομάχων.
Τον Πρωθυπουργό στην κεντρική αυτή εκδήλωση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Η φαντασμαγορική βραδιά έκλεισε με ρίψη πυροτεχνημάτων από παρακείμενο Ferry Boat που λάμπρυναν την εκδήλωση και έκαναν όλους να αισθανθούν τους κρότους και τις λάμψεις μιας «ναυμαχίας».
Όλες οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εξαιρετικές, άριστα οργανωμένες και στέφτηκαν με πλήρη επιτυχία. Δυστυχώς όμως, τα τρέχοντα γεγονότα δεν επέτρεψαν να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας, στις εκδηλώσεις αυτές της ιστορικής μνήμης και δόξας.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους που συνέβαλαν στην ωραία και ποιοτική αυτή εκδήλωση και μπράβο σε αυτούς που συμμετείχαν, τιμώντας τους προγόνους μας και τους αγώνες που έδωσαν για να είμαστε σήμερα «Έλληνες».

Οι εκδηλώσεις «Σαλαμίνια» του Δήμου Σαλαμίνας, έχουν γίνει πλέον θεσμός και θα έπρεπε όλοι οι δήμοι που διέθεσαν τότε πλοία στη παγκοσμίως γνωστή, ιστορική ναυμαχία, αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα του δήμου Σαλαμίνας με προγραμματισμό ξεχωριστών εορταστικών εκδηλώσεων, να συμμετέχουν τουλάχιστον ενεργά σε αυτές που γίνονται.

Φέτος ο Δήμος Σαλαμίνας παρέδωσε την σκυτάλη των εορτασμών στο Δήμο Μεγαρέων κι η Αίγινα η 3η μεγαλύτερη δύναμις στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ούτε που μνημονεύτηκε.

Η πολιτεία, πάντα τιμούσε τους αγωνιστές και τους αγώνες, για την ελευθερία του τόπου μας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Η ευγνωμοσύνη μας προς τους ναυμάχους στα νερά της Σαλαμίνας, που πολέμησαν, υπερασπίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας και τη σωτηρία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολοκλήρου της Ευρώπης θα πρέπει να εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία.

Η Αίγινα που στη περιοχή Αλυ-Λιβάδι, στη βόρεια πλευρά του νησιού, μόλις 4 χλμ από το λιμάνι, έχει τους τάφους των «Αιγινητών Σαλαμινομάχων», για τους οποίους πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί, θα έπρεπε παράλληλα με τις εκδηλώσεις για το φεστιβάλ του φιστικιού, να οργανώνει έστω και μικρές εκδηλώσεις προς τιμή των ηρώων αυτών.

Οι Αιγινήτες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας έδειξαν περισσό θάρρος και δύναμη και απέδειξαν για άλλη μια φορά τη ναυτοσύνη τους. Όχι μόνο εξιλεώθηκαν επειδή την πρώτη φορά φοβήθηκαν τους Πέρσες, αλλά ξεχώρισαν για την επιδεξιότητα τους, έδιναν το παράδειγμα του καλού μαχητή και εμψύχωναν τους υπόλοιπους Έλληνες. Δίκαια λοιπόν το μαντείο των Δελφών τους απένειμε το «βραβείο αριστείας».

Η ιαχή των Σαλαμινομάχων: «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε Ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών αγών» θα πρέπει κάθε χρόνο να ακούγεται παντού σε όλες τις πόλεις, που συνεισέφεραν δυνάμεις στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Οι πόλεις αυτές έχουν ως γνωστό αδελφοποιηθεί από το 2011 και θα πρέπει κάθε χρόνο να ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, για να φωτίζουν, αυτή τη φορά, μια λαμπρή σελίδα της ναυτικής μας ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα