Ναυάγιο «Καλλιστώ»: Οι καταθέσεις που έδωσαν πλήρωμα και κυβερνήτης

Άγνωστες πτυχές από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων του ναυαγίου του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Καλλιστώ», μετά τη σύγκρουσή του με εμπορικό της Maersk λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά στις 27 Οκτωβρίου έρχονται στο φως.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στις 7.30 το πρωί της 27ης Οκτωβρίου ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» επικοινώνησε μέσω VHF με τον Πολωνό κυβερνήτη του εμπορικού πλοίου «Maersk», το οποίο κινούνταν κατά πάνω του.

«Κάλεσα το πλοίο χωρίς να λάβω απάντηση προκειμένου να τον ειδοποιήσω ότι με προσεγγίζει επικίνδυνα με αυξανόμενη ταχύτητα!» είπε στην κατάθεσή του ο Έλληνας καπετάνιος.

Το εμπορικό προσέκρουσε πάνω στο «Καλλιστώ» προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πρύμνη, μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα ωστόσο ο Πολωνός καπετάνιος του εμπορικού πλοίου, αρνείται ότι ότι έκανε λάθη.

Τι κατέθεσε ο πλοίαρχος του «Καλλιστώ»

Ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» ήταν από τους πρώτους που κατέθεσαν μετά το συμβάν.   «Σήμερα και περί ώρα 06.30 με 26μελές πλήρωμα απέπλευσα από τον ναύσταθμο, με προορισμό τη Χαλκίδα για διατεταγμένη υπηρεσία. Περί ώρα 06.50 πλέαμε δυτικά της νήσου Ψυττάλειας. Με το πέρασμα της νήσου φτάσαμε την ασφαλή υπηρεσιακή ταχύτητα του πλοίου, δηλαδή 10,5-11 κόμβους (μέγιστη κατασκευαστική ταχύτητα 14 κόμβοι)» ανέφερε ο κυβερνήτης.   »Έχοντας απομακρυνθεί από την Ψυττάλεια, περί τα 4 ναυτικά μίλια διαπίστωσα αριστερά και πίσω μας εμπορικό πλοίο μεγάλου μεγέθους (μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) προερχόμενο από ανατολικά της νήσου με κατεύθυνση επίσης τον δίαυλο» συνέχισε.

«Το εμπορικό πλοίο μάς προσέγγισε από πίσω αριστερά, στα 450 μέτρα. Τον κάλεσα μέσω VHF (κανάλι 16), χωρίς όμως να λάβω απάντηση προκειμένου να τον ειδοποιήσω ότι με προσεγγίζει επικίνδυνα με αυξανόμενη ταχύτητα και αλλαγές πορείας νοτιότερα, ενώ βρίσκομαι μπροστά και δεξιά του ,ζητώντας του να αλλάξει πορεία και ταχύτητα.» είπε μεταξύ άλλων.

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν περί ώρα 07.30 να προσκρούσει ο βολβός της πλώρης του άλλου πλοίου στο πίσω αριστερά μέρος του πλοίου δίνοντάς του μεγάλη κλίση 90 μοιρών δεξιά».

Ο κυβερνήτης του «Καλλιστώ» ξεκαθάρισε ότι το όλο συμβάν «οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα του πλοιάρχου του έτερου πλοίου, ο οποίος δεν τήρησε τους κανόνες του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη ήταν και η άποψη του αξιωματικού γέφυρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα «λάθη» του χειρισμού του «Maersk», το οποίο είχε προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας.   Τι κατέθεσε μέλος του πληρώματος του εμπορικού πλοίου   «Ο πλοίαρχος μου έδωσε εντολές σχετικά με την πηδαλουχία, τις οποίες εξετέλεσα.

Εν τέλει ο πλοίαρχος μου έδωσε εντολή να θέσω σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο, όπως και έκανα. Στη συνέχεια, μου έδωσε εντολή να πάω για πρωινό αλλά να έχω μαζί μου τον ασύρματο για να με φωνάξει σε περίπτωση που με χρειαστεί.» κετέθεσε μέλος του πληρώματος του εμπορικού πλοίου.

«Λίγα λεπτά μετά και ενώ έπαιρνα το πρωινό μου με κάλεσε ο πλοίαρχος να μεταβώ αμέσως στη γέφυρα. Όταν ανέβηκα στη γέφυρα ήταν μόνο ο πλοίαρχος. Με πληροφόρησε ότι είχαμε συγκρουστεί με ένα πολεμικό σκάφος. Μου έδωσε εντολή να αναλάβω την πηδαλιούχηση. Είχε ήδη σημάνει γενικός συναγερμός». τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος του πληρώματος.

Τα στοιχεία της έρευνας   Σε έγγραφο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «Ο ανωτέρω την 27/10/2020 και περί ώρα 07.30 στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν της βόρειας εισόδου της ζώνης θαλάσσιας κυκλοφορίας Πειραιά, ως πλοίαρχος του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων C/V “Maersk Launceston”, σημαίας Πορτογαλίας, δεν επέδειξε ως όφειλε τη δέουσα προσοχή, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση του υπό την πλοιαρχία του πλοίο με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού “Καλλιστώ”, την αποκοπή του πρυμναίου τμήματος του τελευταίου και τον τραυματισμό δύο μελών του πληρώματός του».

Στο έντυπο σήμα που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, όπου επισημαίνει ακόμη ότι «άμεσα κατέπλευσαν στο σημείο του συμβάντος περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. και βοηθητικά σκάφη του Π.Ν., τα οποία περισυνέλεξαν όλο το πλήρωμα ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για περαιτέρω έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους».

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, «στους πλοιάρχους αμφοτέρων πλοίων έγινε αλκοτέστ μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής με αρνητικά αποτελέσματα ενώ στους ευρισκομένους στη γέφυρα του ναρκοθηρευτικού τη στιγμή του συμβάντος ελήφθη ποσότητα αίματος για προσδιορισμό τυχόν αλκοόλ και τοξικών ουσιών».   Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν από την έρευνα τα στελέχη του Λιμενικού, ορισμένα μέλη του πληρώματος του «Καλλιστώ» κινδύνεψαν καθώς έπεσαν στο νερό και παρέμειναν εκεί για αρκετά λεπτά.

Πηγή: www.lifo.gr

 

Διαβάστε ακόμα