Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στα 15,1 εκατ. η προσφορά

Στα 15,1 εκατ. ευρώ φέρεται να ανέρχεται η προσφορά της Pyletech Shipyards, εταιρείας συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου, για την αγορά της έκτασης των 350 στρεμμάτων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία εκ των συνολικά δύο, οι οποίες υποβλήθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Μετά το τέλος της διαδικασίας, μάλιστα, η Pyletech παρείχε σειρά διευκρινίσεων για το ακριβές περιεχόμενο της αξιοποίησης των εκτάσεων των Ναυπηγείων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αποσαφήνισε τα εξής:

Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.
Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).
Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).
Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο.
Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.
Με την πώληση, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, το οποίο της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012, τα εν λόγω πρόστιμα αθροιστικά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλλει αίτημα μείωσης του προστίμου κατά 50%, χωρίς ωστόσο να καταστεί αποδεκτό από την Κομισιόν. Το πρόστιμο αφορά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς τα ναυπηγεία, λόγω παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ειδικός διαχειριστής έλαβε δύο οικονομικές προσφορές, μία από την Pyletech Shipyards και μία από την Οnex Shipyads, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα.

Πάντως, στην αγορά έχει ήδη διατυπωθεί προβληματισμός για το γεγονός ότι το ελάχιστο τίμημα για το υπόλοιπο της έκτασης έχει προσδιοριστεί στα -εκτιμώμενα ως υψηλά- επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ (σ.σ. τιμή εκκίνησης).

Δεσμεύεται για επένδυση 700 εκατ. ευρώ

Σε παράλληλη ανακοίνωση της, η Pyletech δεσμεύτηκε για συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ και για δημιουργία περισσότερων από 1.600 άμεσων και 6.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.

«Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε ότι κατέθεσε «μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση», η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:

στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή
στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η προσφορά ήταν μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από τον νέο ιδιοκτήτη εντός ενός μήνα και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Διαβάστε ακόμα