Κίνα: 9 ΔΙΣ. $ το κόστος των δύο αεροπλανοφόρων [video]

aeroplanoforo

Δύο νέα συμβατικά αεροπλανοφόρα πρόκειται να ναυπηγήσει η Κίνα ένα στα ναυπηγεία του Dalian και ένα στη Shanghai μεταξύ του 2014 και 2015 ανακοινώθηκε από την κεντρική στρατιωτική επιτροπή της Κίνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα 048 η Κίνα σχεδιάζει να αποκτήσει τρεις ομάδες μάχης με αεροπλανοφόρα μέχρι το 2020 ώστε και οι τρείς κύριοι στόλοι του κινεζικού Ναυτικού να επιχειρούν με αεροπορική προστασία. Οι δύο νέοι τύποι (Type 001A) των αεροπλανοφόρων που πρόκειται να ναυπηγηθούν θα είναι κινεζικής σχεδίασης αποτελώντας βελτιωμένες σχεδιάσεις του Liaoning το οποίο είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο του κινεζικού Ναυτικού και το μόνο που διαθέτει σήμερα. Όπως και στο Liaoning έτσι και τα δύο νέα σκάφη πρόκειται να διαθέτουν επικλινές κατάστρωμα που υποβοηθά στην απονείωση των μαχητικών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το κινεζικό Ναυτικό έχει ήδη υπογράψει το συμβόλαιο για τη ναυπήγηση των σκαφών με την China Shipbuilding Industry Corporation συνολικού οικονομικού ύψους 9 δισ. $.

Αυτό που απομένει να αποφασιστεί όπως αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ είναι εάν το J-31 θα είναι το μαχητικό που θα εξοπλίζει τα νέα αεροπλανοφόρα ή το J-15 που επιχειρεί σήμερα. Το J-31 βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και θεωρείται το κινεζικό ανάλογο του αμερικανικού F-35.

 

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα