Νέα ένταση στον Κόλπο – Ιρανικά πυρά δέχθηκε τάνκερ

alpine_eternity_

Ένα υπό σημαία Σιγκαπούρης δεξαμενόπλοιο δέχτηκε πυρά από τις ιρανικά σκάφη την Πέμπτη επειδή είχε προηγουμένως συγκρουστεί με μια ιρανική εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου τον Μάρτιο και από τότε καταβάλλονταν προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος, δήλωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία την Παρασκευή.

Το Alpine Eternity δέχθηκε επίθεση από πέντε μικρά σκάφη σε διεθνή ύδατα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο τελευταίο επεισόδιο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία South Maritime Pte Ltd και η διαχειρίστρια Transpetrol, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι το δεξαμενόπλοιο συγκρούστηκε στις 21 Μαρτίου με μη χαρτογραφημένο αντικείμενο στον Κόλπο, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μια ιρανική πετρελαϊκή εξέδρα. Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε προκλήθηκε ρύπανση.

«Μετά το επεισόδιο της 21ης Μαρτίου υπήρξε συνεχής διάλογος μεταξύ των ιδιοκτητών και του υπεργολάβου της εξέδρας και των εκπροσώπων των πλοιοκτητών και της ασφαλιστικής εταιρείας τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο οι ιρανικές αρχές επιχείρησαν να καταλάβουν το πλοίο, δεδομένου των διαπραγματεύσεων και του συνεχιζόμενου διάλογου με τους Ιρανούς ομολόγους τους».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν απελευθέρωσε ένα υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Maersk Tigris, και το πλήρωμά του, το οποίο είχε καταληφθεί στα Στενά του Ορμούζ για μια υπόθεση παλιού χρέους. Αυτό οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο να αποστέλλουν τα σκάφη για να συνοδεύουν προσωρινά τα υπό σημαία ΗΠΑ πλοία που διασχίζουν το στενό. Ιρανικά περιπολικά σκάφη είχαν νωρίτερα τον περασμένο μήνα ακολουθήσει από κοντά ένα άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το Alpine Eternity ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Ντουμπάι την Παρασκευή, αφού κατάφερε να φτάσει στα ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Πέμπτη μαζί με το πλήρωμά του. Ο πλοίαρχος του πλοίου είχε αγνοήσει μια κλήση ιρανικών σκαφών για να σταματήσει.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι υπό κανονικές συνθήκες οι ασφαλιστές θα ήταν σε θέση να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, αλλά οι κυρώσεις της Δύσης που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών μέτρων, το έχουν δυσκολεύσει.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μια υποβρύχια έρευνα της βλάβης στην εξέδρα είχε πραγματοποιηθεί με τις συζητήσεις “να εξελίσσονται με καλή πίστη ότι θα λάμβαναν χώρα πιο πλήρεις έρευνες, μετά τις οποίες το περιεχόμενο των επιλογών επισκευής/αντικατάστασης θα ήταν σαφέστερο”.

Οι Ναυτιλιακές και Λιμενικές Αρχές της Σιγκαπούρης, δήλωσαν την Παρασκευή ότι κανένας πολίτης Σιγκαπούρης δεν επέβαινε στο Alpine Eternity, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Το τελευταίο επεισόδιο στον Κόλπο συνέπεσε με την αυξανόμενη ανησυχία για ένα ιρανικό φορτηγό πλοίο που κατευθύνεται προς την Υεμένη. Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει ελέγχους σε όλα τα πλοία για να σταματήσουν προμήθειες όπλων να φτάνουν στους συμμάχους του Ιράν μαχητές Houthi, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το φορτηγό πλοίο Iran Shahed έπλεε κοντά στην ακτή του Ομάν, την Παρασκευή με προορισμό στο επί Ερυθράς Θάλασσας λιμάνι της Υεμένης Hodaida, το οποίο εκτιμάται ότι θα έφτανε στις 20 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμα