Ο πρώην CEO της Google αγόρασε για μόλις 68 εκ. δολάρια ένα κατασχεμένο ρωσικό σούπερ γιότ!

Το μικρό νησιωτικό κράτος Αντίγκουα και Μπαρμπούντα δημοπράτησε το κατασχεμένο ρωσικό γιοτ Alfa Nero, το οποίο τέθηκε υπό κράτηση πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας Ουκρανία.

Το πολυτελές γιότ Alfa Nero έχει άμεσα συνδεθεί με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrey Guryev, ιδιοκτήτη μιας ρωσικής εταιρείας λιπασμάτων και γνωστό έμπιστο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον Guryev υποβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αρχές του 2022, έτσι όταν το Alfa Nero κατέφτασε στο λιμάνι του Φάλμουθ, το FBI σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έκανε έφοδο και ανέκρινε το πλήρωμα ώστε να αποδείξει ότι ανήκει στον Ρώσο κροίσο.

Ο Guryev αρνήθηκε ότι είναι ιδιοκτήτης του σκάφους, οπότε η Αντίγκουα το κατέσχεσε ως εγκαταλελειμμένο σκάφος και έλαβε νομοθετικά μέτρα για να το δημοπρατήσει.

Η διαδικασία προχώρησε γρήγορα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε το ανασφάλιστο superyacht να πωληθεί και να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να πάθει κάποια ζημιά, ειδικά πριν από την εποχή των τυφώνων.

Η Αντίγκουα ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αφαιρέσει το γιότ από τη λίστα των κυρώσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση του. Με την άρση των κυρώσεων στις αρχές αυτού του μήνα, οι διαδικασίες δημοπρασίας μπορούσαν να προχωρήσουν και η κυβέρνηση της Αντίγκουαν πραγματοποίησε την δημοπρασία του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την Παρασκευή.

Την επόμενη μέρα, ο πρεσβευτής της Αντίγκουα στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε ήταν αυτή από τον Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google. Το superyacht μήκους 267 ποδιών πωλήθηκε συνολικά για σχεδόν 68 εκατομμύρια δολάρια, περίπου το ήμισυ της τιμής αγοράς του το 2014.

Ο Schmidt, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, εντάσσεται σε μια αποκλειστική αλλά αυξανόμενη λέσχη αγοραστών κατασχεμένων ρωσικών γιοτ. Τον Αύγουστο του 2022, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ πούλησε ένα γιοτ που σχετιζόταν με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι για απλήρωτους λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, σε έναν νέο (άγνωστο) αγοραστή.

Άλλες μελλοντικές πωλήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το μεγαγιότ Amadea που έχει κατασχεθεί από τις ΗΠΑ και το Meridian A που έχει κατασχεθεί στην Ισπανία, και τα δύο έχουν συνδεθεί με Ρώσους επιχειρηματίες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμα