Ο τοπικός Πράκτορας διέγραψε ζωτικής σημασίας e-mails που σχετίζονταν με το ναυάγιο του X-Press Pearl

Ζωτικής σημασίας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το βυθισμένο MV X-Press Pearl διαγράφηκαν από τον τοπικό πράκτορα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε δικαστήριο της Σρι Λάνκα τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021. Το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο είχε αναφέρει διαρροή νιτρικού οξέος στον τοπικό του πράκτορα της Sea Consortium Lanka, ο οποίος όμως δεν ενημέρωσε τις τοπικές αρχές, δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εταιρεία του τοπικού πράκτορα Sea Consortium διέγραψε τις ανταλλαγές των e-mail με τον Ρώσο πλοίαρχο, Tyutkalo Vitaly.

Ο δικαστής ζήτησε από έναν τοπικό πράκτορα να ανακτήσει τα πρωτότυπα e-mail από τους servers. Ο δικαστής Chalani Perera διέταξε το ναυτικό να προστατεύσει το ναυαγισμένο πλοίο που βρίσκονται έξω από το λιμάνι του Κολόμπο.

Οι λιμενικές αρχές της Σρι Λάνκα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι υπήρχε διαρροή νιτρικού οξέος στο MV X-Press Pearl από τις 11 Μαΐου, εννέα ημέρες πριν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο.

Τόσο τα λιμάνια στην Ινδία όσο και στο Κατάρ είχαν αρνηθεί στο να εκφορτωθεί το εμπορευματοκιβώτιο που είχε την διαρροή νιτρικού οξέος και το οποίο είχε φορτωθεί στο Jebel Ali στο Ντουμπάϊ.

Το ναυτικό της Σρι Λάνκα μπόρεσε να ανακτήσει το μαύρο κουτί του πλοίου, το Voyage Data Recorder, το οποίο αναμένεται να παράσχει στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες για το το προηγήθηκε πριν από αυτή την θαλάσσια καταστροφή.

Οι αρχές ελπίζουν ότι το μαύρο κουτί θα προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις και τις επικοινωνίες του πλοίου με το λιμάνι του Κολόμπο.

Ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αρχές πήραν κατάθεση από τον πλοίαρχο, τον αξιωματικό Peter Anish και τον πρώτο μηχανικό Sadilenko Oleg, των οποίων τα διαβατήριά έχουν προς το παρόν κατασχεθεί.

Οι αρχές ετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι από κάποια διαρροή.

Μια μεγάλη ποσότητα πλαστικών κόκκων από το πλοίο έχω φτάσει μέχρι και 80 χιλιόμετρα μακριά από τις φημισμένες παραλίες. Η αλιεία στην περιοχή έχει προσωρινά απαγορευτεί.

Οι περιβαλλοντολόγοι της χώρας μήνυσαν την Παρασκευή τους διαχειριστές του πλοίου και την κυβέρνηση για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την «χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της Σρι Λάνκα.

Διαβάστε ακόμα