Νoμοτεχνικές βελτιώσεις σε όλα τα επίμαχα άρθρα του ν/σ του ΥΝΑ

Της
Αγγελικής Καλλή

Νoμοτεχνικές βελτιώσεις σε όλα τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τη ναυτιλία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια, αφορούν τις ατομικές συμβάσεις για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, τη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και τη μετεξέλιξη της Πλοηγικής Υπηρεσίας σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αυτές οι νομοτεχνικές βελτιώσεις δεν πρόκειται να μεταβάλλουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά εισάγουν ορισμένες προβλέψεις προκειμένου να γίνουν αποδεκτές στην Ολομέλεια από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους με τους οποίους έως και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις.

Με προσθήκη, που κατατέθηκε σε τροπολογία στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, επεκτείνεται η δικαιοδοσία του υπουργού Ναυτιλίας να ορίζει με υπουργική απόφαση τις θέσεις εργασίας των ναυτικών -οργανικές συνθέσεις- στα πλοία που εκτελούν πλόες αναψυχής και περιηγήσεις σε αποστάσεις άνω των 30 ναυτικών μιλίων από το αφετήριο λιμάνι έως τον τελικό προορισμό.

Πρόκειται για τα λεγόμενα ημερόπλοια. Το σχετικό άρθρο αφορούσε μέχρι τώρα τα πλοία της Αδριατικής και τα πορθμεία. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με αυτή τη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η συρρίκνωση αυτού του κλάδου και γίνεται πιο εύκολη η δραστηριοποίησή τους.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα