Οι Κόμβοι Εναλλακτικών Ναυτιλιακών Καυσίμων αποκτούν δυναμική

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) χαιρετίζει θερμά την απόφαση της υπουργικής διάσκεψης στην Γκόα για τη δημιουργία κόμβων διαθεσιμότητας εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων (Clean Energy Marine Hubs – CEM Hubs).

Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι, κυβερνητικοί και ιδιωτικοί φορείς από την αλυσίδα ενέργειας στη ναυτιλία. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή, μεταφορά και χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για όλες τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της ναυτιλίας.

Η ΕΕΕ στηρίζει θερμά την πρωτοβουλία αυτή. Η διαθεσιμότητα εναλλακτικών και κατάλληλων drop-in καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση του υφιστάμενου στόλου. Οι κόμβοι (CEM Hubs) είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, εξυπηρετώντας την παγκόσμια μεταφορά και διαθεσιμότητα πράσινων καυσίμων.

«Η δημιουργία κόμβων ναυτιλιακών καυσίμων καθαρής ενέργειας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή ασφαλών, εναλλακτικών καυσίμων για τη ναυτιλία και κυρίως θα δώσει σε όλα τα ποντοπόρα πλοία ισότιμη πρόσβαση σε αυτά. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Ο στόχος είναι κοινός και η δράση πολυσχιδής. Η δυναμική αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη στηρίξουν έμπρακτα για να μπορέσει να επιτευχθεί η απεξάρτηση της παγκόσμιας ναυτιλίας από τον άνθρακα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μελίνα Τραυλού.

Διαβάστε ακόμα