Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Wakashio κατηγορεί το πλήρωμα για ελλιπή συνειδητοποίηση της κατάστασης.

Η Nagashiki Shipping με έδρα την Ιαπωνία δήλωσε την Παρασκευή ότι η προσάραξη ενός από τα μεγάλα φορτηγά πλοία του στόλου της που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο, οφείλεται στην ελλιπής συνειδητοποίηση της κατάστασης σχετικά με την ασφάλεια και την αδυναμία τήρησης τον κανονισμών. Η εταιρεία δεσμεύτηκε για καλύτερη εκπαίδευση των πληρωμάτων της.

Τα ευρήματα ήταν υποθέσεις βασισμένες σε συνεντεύξεις με μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το φορτηγό πλοίο ήταν ναυλωμένο από την Mitsui OSK όταν προσάραξε σε ύφαλο στο Μαυρίκιο τον Ιούλιο, έχοντας σαν αποτέλεσμα την διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα και την οικολογική καταστροφή στις παρθένες θάλασσες γύρω από το νησί του Ινδικού Ωκεανού. Ακόμη, Τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους όταν βυθίστηκε ένα ρυμουλκό κατά τις προσπάθειες καθαρισμού του πετρελαίου από την θάλασσα.

Το 300 μέτρων φορτηγό πλοίο MV Wakashio, άλλαξε πορεία με σκοπό να περάσει αρκετά κοντά από τον Μαυρίκιο για να πιάσουν σήμα τα κινητά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Nagashiki.

«Υπήρχε ελλιπής συνειδητοποίηση της κατάστασης σχετικά με τους κινδύνους της ναυσιπλοΐας κοντά στην ακτή και την ανεπαρκή εφαρμογή των κανονισμών που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή εκτέλεση του ταξιδιού», δήλωσε η εταιρεία, με βάση τις συνεντεύξεις της με μέλη του πληρώματος.

Η εταιρεία θα απαγορεύσει την ιδιωτική χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της βάρδιας στη γέφυρα και θα εγκαταστήσει συστήματα επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας σε όλα τα πλοία της, καθώς και την ενίσχυση της εκπαίδευσης. Έχει επίσης ξεκινήσει δοκιμαστικά την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στις γέφυρες σε ορισμένα από τα πλοία της και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να το κάνει σε όλο τον στόλο της.

Το Wakashio προσάραξε στις 25 Ιουλίου και η διαρροή πετρελαίου άρχισε στις 6 Αυγούστου, έχοντας σαν αποτέλεσμα 1.000 τόνοι πετρέλαιο να χυθούν στον Ινδικό ωκεανό.

Ο καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) της ακτογραμμής mangrove, πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Nagashiki.

Διαβάστε ακόμα