Οι σιωπηλοί ήρωες στο αρχιπέλαγος της Δωδεκανησιακής ακτοπλοΐας

Φωτο:http://www.dimokratiki.gr
Φωτο:http://www.dimokratiki.gr

Σε σιωπηλούς ήρωες των μικρών νησιών αναδεικνύονται οι καπετάνιοι και τα πληρώματα της εταιρείας «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή», καθώς σε όλη τη διάρκεια του έτους δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να εργάζονται προκειμένου να ικανοποιηθεί το καθήκον μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός ακόμα ταχύπλοου σκάφους, προκειμένου να δρομολογηθεί και αυτό στις γραμμές του Νομού.

Πιο συγκεκριμένα, τη γενική αναγνώριση προκάλεσαν οι ναυτικοί του καταμαράν «Δωδεκάνησος express» όταν κόντρα στους ισχυρούς ανέμους και με την προοπτική ενός επικείμενου απαγορευτικού, ξεκίνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου για το προκαθορισμένο τους δρομολόγιο. Το δρομολόγιο προέβλεπε τη μετακίνηση από τη Ρόδο προς την Πάτμο, με στάσεις σε όλα τα ενδιάμεσα λιμάνια.

Υπό άλλες συνθήκες και με δεδομένη την πρόβλεψη ότι θα ήταν πιθανός ο διήμερος εγκλωβισμός τους σε κάποιο λιμάνι (λόγω περαιτέρω επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων), οι ναυτικοί, όσο και η εταιρεία θα μπορούσαν να ζητήσουν ακύρωση του δρομολογίου. Όμως, τέτοιο αίτημα δεν υπεβλήθη· για άλλη μια φορά στο λιμάνι της Κολόνας στη Ρόδο υπήρχαν άνθρωποι που αγωνιούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους και εμπορεύματα που έπρεπε να μεταφερθούν για να τροφοδοτήσουν τις μικρές αγορές.

Το «Δωδεκάνησος Express» το πρωί του περασμένου Σαββάτου έφυγε στην ώρα του, όπως κάθε πρωί λύνει κάβους στις 08.30’ και απέπλευσε φορτωμένο με τις αγωνίες όλων. Τελικώς, το καταμαράν κατάφερε να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Λέρου, όπου οι άνεμοι φούντωσαν και προκάλεσαν την έκδοση του (αναμενόμενου) γενικού απαγορευτικού στους πλόες. Καπετάνιοι, πλήρωμα και επιβάτες (όσοι είχαν προορισμό την Πάτμο) παρέμειναν στο καράβι. Παρέμειναν εκεί όλο το υπόλοιπο του Σαββάτου, ολόκληρη την Κυριακή και τελικώς απέπλευσαν τη Δευτέρα όταν η ένταση των ανέμων περιορίσθηκε.

Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα που συμβαίνουν τους χειμώνες στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Όμως, παρά την ταλαιπωρία, παρά το φόβο για το απρόοπτο, πάντοτε τα δρομολόγια όλα γίνονται μέχρι εκεί που ορίζουν τα όρια αντοχής προσώπων και μηχανών. Ολη αυτή η δραστηριότητα και η αυταπάρνηση για το κοινό καλό αποτελούν τα βασικά στοιχεία που θεμελιώνουν την έννοια του ήρωα και για τους νησιώτες οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικοί ήρωες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ναυτικοί όλων των εταιρειών έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ωστόσο η αναφορά αυτή γίνεται ως αφιέρωμα στα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας διότι είναι η μοναδική που σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα εκτελεί καθημερινά και αγόγγυστα το δρομολόγιο Ρόδος – Πάτμος και αντίστροφα.

Ετοιμάζουν νέο καράβι

Η εταιρεία «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή» του κ. Γιώργου Σπανού βρίσκεται σήμερα στη φάση των διαπραγματεύσεων για το χτίσιμο ενός νέου καταμαράν. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με νορβηγική ναυπηγική εταιρεία που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους σκάφη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην παρούσα φάση η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο οικονομικό σκέλος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, μιας και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για επενδύσεις υψηλού κόστους. Πάρα ταύτα, η Δωδεκανησιακή εταιρεία προτίθεται να αναλάβει όλο το ρίσκο, αρκεί να μπορέσει να επιτύχει μια ικανοποιητική συμφωνία.

Μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος της οικονομικής διαπραγμάτευσης και επέλθει συμφωνία, αμέσως θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός κατασκευής του νέου καταμαράν, του τρίτου που θα έχει η εταιρεία (μαζί με τα «Δωδεκάνησος Express» και «Δωδεκάνησος Pride»). Το νέο πλοίο θα δρομολογηθεί κι αυτό στην γραμμή της Δωδεκανήσου, με στόχο ν’ αυξηθεί ο αριθμός των ημερήσιων συνδέσεων μεταξύ των λιμένων και πιθανώς να μπουν στο «τραπέζι» και νέα λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά το πλοίο «Παναγιά Σκιαδενή», αυτό παραμένει ελλιμενισμένο στο καρνάγιο της περιοχής Κορακόνερο και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιστροφή του στα δρομολόγια από τον Απρίλιο.

dimokratiki.gr

Διαβάστε ακόμα