Ολικό “πάγωμα” του χρέους της ανακοίνωσε η DryShips

DryShips_Oil_spill_recover_Vega-Inruda
Το πλοίο Vega Inruda της DryShips του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε από την Petrobras  τον Απρίλιο

Έχοντας εδώ και μήνες σταματήσει τις πληρωμές των κύριων οφειλών στα χρέη της, χθες η DryShips του Γιώργου Οικονόμου ανακοίνωσε και την αναστολή πληρωμών των τόκων των δανείων, ολοκληρώνοντας έτσι το «πάγωμα» πληρωμών χρέους της εταιρείας.

Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της αγοράς στον τομέα του ξηρού φορτίου και τη συνεχιζόμενων υφεσιακών προοπτικών στη ναυλαγορά, η DryShips βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 269,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τρεις εκ των τραπεζικών διευκολύνσεων της εταιρείας έχουν ωριμάσει και η DryShips δεν έχει προχωρήσει ακόμα στον διακανονισμό τους.

Για τις υπόλοιπες τραπεζικές διευκολύνσεις, η DryShips έχει επιλέξει να αναστείλει τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων για να διατηρήσει την ταμειακή της ρευστότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την Πέμπτη στα πλαίσια της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου της εταιρείας για το τρέχον έτος. Η ελληνική εταιρεία κατέγραψε κέρδη 55,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλήρη αντίθεση με τις απώλειες 59,2 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη μεταφορά καθαρών εσόδων αξίας 116,5 εκατ. δολαρίων από το πρότερο της μερίδιο 40,4% στην εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig καθώς και και της χρέωσης απομείωσης για πωλήσεις πλοίων.

Κατά τ’ άλλα η εταιρεία κατέγραψε απώλειες επί των πωλήσεων ύψους 40,8 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ανέφερε επίσης αρνητικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA ) 15,6 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τον Απρίλιο του 2016, η εταιρεία έλαβε καταγγελία της σύμβασης για το πλοίο περισυλλογής πετρελαιοκηλίδων Vega Inruda από την Petroleo Brasileiro S.A. (Petrobras), με ισχύ από τις 6 Απριλίου.

Επιπλέον, DryShips πούλησε το σύνολο των μετοχών της Ocean Rig έναντι περίπου 49,9 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα.

Η DryShips διαθέτει ένα στόλο από 20 Panamax πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου με συνδυασμένη χωρητικότητα νεκρού βάρους περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους, και 6 πλοία ανοικτής θαλάσσης, στα οποία περιλαμβάνονται 2 πλοία ανεφοδιασμού πλατφόρμας και 4 πλοία περισυλλογής πετρελαιοκηλίδων.

Διαβάστε επίσης: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η DryShips

Διαβάστε ακόμα