Ολόκληρο θα ανασυρθεί το Sewol, μέχρι τον Ιούλιο

sewol_anasirsi
Αυτές τις μέρες κλείνουν δύο χρόνια από το ναυάγιο του Sewol και το Υπουργείο Ναυτιλίας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Πέμπτη (14 Απρίλη) ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες ανάσυρσης του επιβατηγού πλοίου, τον επόμενο μήνα και η απόσυρση του ναυαγίου θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουλίου.

Το χωρητικότητας 6.825 τόνων πλοίο, βυθίστηκε στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της χώρας στις 16 Απριλίου 2014, ενώ βρισκόταν καθ ‘οδόν προς το νοτιότερο νησί – τουριστικό θέρετρο του Jeju.

Στο ατύχημα σκοτώθηκαν 304 άνθρωποι, κυρίως μαθητές γυμνασίου από μια σχολική εκδρομή. Εννέα από αυτούς εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το βυθισμένο πλοίο θα πρέπει να τραβηχτεί έξω από το νερό ακέραιο προκειμένου να διατηρήσει ενδεχόμενα απομεινάρια των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται από το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές.

“Θα ανακτήσουμε το πλοίο χωρίς να περικόψουμε το μήκους 145 μέτρων πλοίο, καθώς δεν θέλουμε να χάσουμε τυχόν αγνοούμενα πτώματα που ενδέχεται να παραμένουν στο εσωτερικό του πλοίου”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοινωθέν.

sewol_anasirsi2
Το αξίας 85,1 εκατ. γουαν (2 εκατ. δολάρια) έργο ανάσυρσης του πλοίο θα διευθύνεται από μια κινεζική κοινοπραξία με επικεφαλής την κρατική Shanghai Salvage της Κίνας.

Δύτες έχουν κλείσει όλα τα ανοίγματα του πλοίου με δίχτυα για να αποκλείσουν απώλειες αντικειμένων από το εσωτερικό του πλοίου.

Τώρα εργάζονται για να κάνουν το πλοίο να επιπλεύσει, εγχύοντας αέρα μέσα στις δεξαμενές του πλοίου και εγκαθιστόντας περίπου 30 μεγάλα μπαλόνια και άλλες συσκευές επίπλευσης.

Το πλοίο θα βρίσκεται στην ξηρά πριν από τον Ιούλιο, εκτός αν υπάρξουν απροσδόκητα δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως ένας τυφώνας, ανέφερε το υπουργείο.

Θα είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που ένα μήκους 145 μέτρων πλοίο θα ανυψωθεί από τα βάθη των 45 μέτρων, χωρίς να κοπεί σε επιμέρους κομμάτια, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο είναι γνωστή για τα ταχεία ρεύματα και τον λασπώδη βυθό με την περιορισμένη ορατότητα.

sewol_anasirsi5
Ένα πλοίο γερανός εργάζεται για την ανόρθωση του ναυαγιου του Sewol

“Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες, αλλά εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ολοκλήρωση της διάσωσης με ασφάλεια και επιτυχία”, δήλωσε ο Yeon YEONG-jin, υφυπουργός ναυτιλίας.

Διαβάστε ακόμα