Οξυμμένα προβλήματα στην ΑΕΝ Μακεδονίας στην Μηχανιώνα

aen_makedonias_mhxaniwna_oxumena_provlhmata_

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Προς
 Γενικό Γραμματέα ΥΝΑ κ.Μπούσιο
 ΥΝΑ/Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών κ.Ματσάγγο
 Διευθυντή Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.Θεοφανόπουλο
 Εφοπλιστικές Ενώσεις
 Πολιτικά κόμματα
 Διοικητή και Διευθυντές Σπουδών ΑΕΝ/Μακεδονίας
 Σπουδαστικό Σύλλογο ΑΕΝ/Μακεδονίας

Κοινοποίηση:
– ΠΝΟ
– ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πειραιάς 21 Γενάρη 2014

Περιοδεία στην ΑΕΝ/Μακεδονίας στην Μηχανιώνα, πραγματοποίησαν στις 20 Γενάρη μέλη του προεδρείου της ΠΕΜΕΝ.

Επιβεβαιώθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα που είχαν αναδειχτεί και σε δελτίο τύπου της ΠΕΜΕΝ στις 4-12-2013, μετά από σχετική καταγγελία των εκπαιδευτικών συμβουλίων των σχολών Πλοιάρχων – Μηχανικών.

Η Ακαδημία με περίπου 900 σπουδαστές, από τα 11 κτήρια (εστία, εργαστήρια, αίθουσες, μαγειρεία κά) λειτουργούν λόγω ακαταλληλότητας τα 6 κτήρια και αυτά με προβλήματα.

Το πρόβλημα του πετρελαίου για την θέρμανση παραμένει, πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα, η σίτιση έχει καταργηθεί και στα μαγειρεία γίνονται μαθήματα όπως και σε πρώην αποθήκες μη αεριζόμενες που δεν τις βλέπει ο ήλιος, με στέγαστρα από λαμαρίνες και σε κίνδυνο να αποκολληθούν από τον αέρα.

Απαξιώνεται η τεχνολογική υποδομή, το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί είναι 12 καθηγητές, σχεδόν ανύπαρκτοι οι ναυτοδιδάσκαλοι (1 Πλοίαρχος, 1 Μηχανικός), με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό έργο να παράγεται κατά 80% περίπου από ωρομίσθιους καθηγητές.

Η κατάργηση της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσο) για μειωμένο εισιτήριο έχει επιφορτίσει με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους σπουδαστές και τις οικογένειες σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη στέγαση, σίτιση.

Παραμένει το πρόβλημα με τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών καταγραφεί των στοιχείων υπάρχει και στην σχετική ιστοσελίδα της σχολής, αποτελεί πρόκληση η μη απορρόφηση τους όταν μόνο το 2013 οι έλληνες εφοπλιστές διέθεσαν 1,8 δις δολάρια για 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας.

Αναπάντητες παραμένουν οι επανειλημμένες καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ για την διαχείριση των κονδυλίων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, που έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003 καθώς και στα κονδύλια για την ναυτική εκπαίδευση από την Ε.Ε. που ανέρχονται στα 41 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013 και έχει επιβεβαιώσει σε απάντηση που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος κ. Kallas (2-11-2011) σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα.

Η ΠΕΜΕΝ αναλαμβάνει όπως και στην ΑΕΝ/Χίου, αντίστοιχη πρωτοβουλία μαζί με την Λαϊκή Επιτροπή Θεσσαλονίκης για δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη των σπουδαστών στην ΑΕΝ/Μακεδονίας.

Καλούμε τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συνεχίσουμε τον αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή, με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, ενάντια στην «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας υγείας, παιδείας.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ

Διαβάστε ακόμα