ΠΕΝΕΝ:Η στρατηγική και η τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ οδηγεί σε ναυάγιο την ναυτεργασιά

penen_Μέσα σε κλίμα μιζέριας, αποδιοργάνωσης και πλήρως αποστασιωμένη από τα εκρηκτικά Ναυτεργατικά προβλήματα η πλειοψηφία της ΠΝΟ (που αποτελείται από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) πορεύτηκε στο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εμμένοντας στην αδιέξοδη, ατελέσφορη και αναποτελεσματική παρέμβασή της η οποία κατά γενική ομολογία οδηγεί στην συσσώρευση και όξυνση των προβλημάτων που απασχολούν τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες.

Το Γενικό Συμβούλιο καταστατικά αποτελεί το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της ΠΝΟ μεταξύ των Συνεδρίων της.
Οι παραπάνω συνδικαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής τον υπερήλικα 80χρονο Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά με νύχια και δόντια προσπαθούν να διασώσουν το ετοιμόρροπο αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό σύστημα της Ομοσπονδίας εφαρμόζοντας διατάξεις στην λειτουργία της Ομοσπονδίας που έχουν την προέλευσή τους σε Χουντικές και αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις και οι οποίες συμβάλουν να διατηρείται ο ασφυκτικός έλεγχος της ΠΝΟ από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Στα πλαίσια αυτά αποκλείστηκαν από το Γενικό Συμβούλιο 32 αντιπρόσωποι που ήταν νόμιμα εκλεγμένοι από τα πρωτοβάθμια σωματεία και η οριακή πλειοψηφία των παραπάνω δυνάμεων για άλλη μια φορά παράνομα και έξω από κάθε συνδικαλιστική λογική τους απέκλεισε και με τον τρόπο αυτό παραχάραξε και αλλοίωσε την σύνθεση του ανωτέρω οργάνου της Ομοσπονδίας.

Η ΠΕΝΕΝ και τα στελέχη της κατήγγειλαν με δριμύτητα τον αποκλεισμό αυτόν και επεσήμαναν τις ευθύνες της πλειοψηφίας για τον απαράδεκτο αποκλεισμό των 32 αντιπροσώπων και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους για την αλλαγή του σημερινού αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια πορεία της Ομοσπονδίας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Αναφορικά με την εισήγηση που παρουσίασε η πλειοψηφία ήταν μια επανάληψη των γνωστών φιλοεφοπλιστικών αντιλήψεων, θέσεων και απόψεων που έχουν συνομολογηθεί στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας (ΠΝΟ – εφοπλιστές – κυβέρνηση) και οι οποίες υποτίθεται αναδεικνύουν τον εθνικό χαρακτήρα της ναυτιλίας….. και με τον πιο άθλιο τρόπο επιχειρείται να αποσιωπηθεί η ταξική της διάσταση που όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά διευρύνεται συνεχώς με την σταθεροποίηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που εξασφαλίζει επιχειρηματική και φορολογική ασυδοσία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και παράλληλα τσακίζουν και συνθλίβουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των Ναυτεργατών στο όνομα αυτής της ταξικής πολιτικής που έχει στο επίκεντρο την λεγόμενη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου!!!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ η πλειοψηφία της ΠΝΟ με πρωτεργάτη τον Γ.Γ Γιάννη Χαλά (ο οποίος απολαμβάνει της διαχρονικής υποστήριξης από τις δυνάμεις του εφοπλισμού αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων) ο οποίος είναι ο στυλοβάτης στον Ναυτεργατικό χώρο για την διατήρηση αυτής της αντικοινωνικής και αντιλαϊκής θεσμοθετημένης εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Ακριβώς αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ θέτοντας για άλλη μια φορά θέμα στο Γενικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να πάρει απόφαση ζητώντας και διεκδικώντας την κατάργηση των υπερπρονομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς (57 φοροαπαλλαγές, μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία που ξεπερνάει το 90% στην ελληνόκτητη ναυτιλία, τις χαμηλές εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία, την διεθνή υποστήριξη στα διάφορα διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ, τον πολυσύνθετο μηχανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του εντός και εκτός χώρας, το ν.δ. 2687/53 και πλήθος ακόμη σκανδαλώδεις ρυθμίσεις) που έχουν επιβάλει την μεταπολεμική περίοδο όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις και τις οποίες η λεγόμενη κυβέρνηση της «αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ) διατηρεί ανέπαφες και δεσμεύεται να τις διευρύνει!!!
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο είναι αδύνατο να υπάρχουν ακόμη και επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν τα ναυτεργατικά προβλήματα, πολύ περισσότερο στα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την ανεργία, την κοινωνική ασφάλιση, την μαύρη ανασφάλιστη εργασία κ.λπ.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε εκτενή αναφορά στην γιγάντωση της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας που φανερώνει και αποδεικνύει την υψηλή κερδοφορία όλα τα τελευταία χρόνια και ότι ακόμη και σε περίοδο κρίσης οι έλληνες εφοπλιστές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε νέες παραγγελίες και αγορές πλοίων.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ των 4909 πλοίων και είναι δεύτερη δύναμη παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων και πρώτη σε χωρητικότητα(DWT).
Αντίθετα ο ιλιγγιώδης πλούτος αυτός δεν μεταφέρεται, δεν διαχέεται, δεν συμβάλει στην χώρα και στην οικονομία αλλά αντίθετα στην ελληνική ναυτιλία η ανεργία ξεπερνάει το 50% και μεγάλος αριθμός ανέργων και άστεγων Ναυτεργατών ζει και επιβιώνει από τα συσσίτια των κοινωνικών οργανώσεων και των εκκλησιών!!!

Αυτή είναι η συνεισφορά των ελλήνων εφοπλιστών όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ – και αποτελεί ότι το αθλιότερο έχει διαπράξει η κυβέρνηση στην 11μηνη θητεία της να αφήνει ανέγγιχτο αυτό το σάπιο, άθλιο και αντιλαϊκό καθεστώς ασυδοσίας. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι Τσίπρας – Δραγασάκης – Σταθάκης – Αλεξιάδης – Δρίτσας να δηλώνουν επανειλημμένα ότι θα στηρίξουν και θα προστατεύσουν τα συμφέροντα και το θεσμικό πλαίσιο που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές!!!

Το θλιβερό είναι ότι το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των ναυτεργατών αρνήθηκε και αυτήν την φορά να υιοθετήσει και να αποδεχτεί ούτε και διακηρυκτικά την ανάγκη αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης, πράγμα που επιβεβαιώνει την θέση της ΠΕΝΕΝ ότι οι δυνάμεις αυτές είναι ταγμένες να υπηρετούν πιστά τα εφοπλιστικά συμφέροντα και να αντιστρατεύονται τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ναυτεργατών.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των δυνάμεων του γραφειοκρατικού κομματικού συνδικαλισμού επικρίνοντας εντονότατα την γραμμή σύμπλευσης – συμπόρευσης και ταύτησης με το εργοδοτικό – συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ.
Ενδεικτικά σημείωσε ότι ουδεμία κριτική τοποθέτηση υπήρχε από πλευράς ομιλητών των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που εκπροσωπούνται μέσα από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφορικά με την τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η παραμικρή κριτική για την παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Αντίθετα ο λαλίστατος Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου αφιέρωσε ολόκληρη την πρωτολογία του (όπως και την δευτερολογία του) σε μια πρωτοφανή συκοφαντική επίθεση σε βάρος των δυνάμεων της ΠΕΝΕΝ και ανέλαβε στην ουσία να καλύψει το συμβιβαστικό – φιλοεφοπλιστικό παιχνίδι που παίζει η ηγεσία της ΠΝΟ πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών, της υπονόμευσης των αγώνων, της άρνησης της να προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων και οξυμένων Ναυτεργατικών προβλημάτων.
Η αναφορά του Τσιμπόγλου περί «εμμονών και αγκυλώσεων της ΠΝΟ» στην ανάγκη αλλαγής του καταστατικού δεν διέσωσε στο ελάχιστο τα προσχήματα αντίθετα η αντιπαράθεση με την ΠΕΝΕΝ έδειξε και επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν κοινή πορεία, κοινή κατεύθυνση και κοινή αναφορά.

Η καταψήφιση του Απολογισμού – Προγραμματισμού που έγινε από την πλευρά των δυνάμεων του κομματικού τόξου στην ουσία τους επιβλήθηκε από την αποφασιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ, δικαιολογημένα προκάλεσε την έκπληξη και απορία του Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος ενδεικτικά σημείωσε πως είναι δυνατόν οι δυνάμεις αυτές να καταψηφίζουν την στιγμή που όλες οι αποφάσεις στα πλαίσια της Διοίκησης είχαν κατά 99% και την δική τους έγκριση και την σύμφωνη γνώμη τους…..

Αποκαλυπτικοί των προθέσεων της ομάδας του ΠΑΜΕ ήταν και η πρωτοβουλία τους να ζητούν εκλιπαρώντας να προστεθεί στο ψήφισμα αναφορά στον πόλεμο στην Συρία κ.λπ προκειμένου να το ψηφίσουν.…. Σημειώνουμε ότι το ψήφισμα ήταν αντίγραφο κατά λέξη με τον προγραμματισμό δράσης που λίγο πριν είχαν καταψηφίσει!!!!

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ πρότεινε να υπάρχει ψήφισμα το οποίο μαζί με τους κινδύνους και τον πόλεμο που διαμορφώνονται για την περιοχή και την ανάμειξη της χώρας, να τίθενται και τα ζητήματα της κατάργησης του θεσμικού πλαισίου που κατοχυρώνει την εφοπλιστική ασυδοσία όπως είναι ο νόμος 2687/53, η φοροασυλία των εφοπλιστών, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα ελληνόκτητα πλοία που περιλαμβάνονται στον νόμο 27/1975 κ.λπ.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία χωρίς ωστόσο να διεξαχθεί ψηφοφορία….
Σημειώνουμε ότι την κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΠΕΝΕΝ έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας Νίκος Κροκίδης ο οποίος άσκησε ουσιαστική κριτική στα πεπραγμένα της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΠΝΟ και τόνισε την μεγάλη αγωνιστική συνεισφορά της ΠΕΝΕΝ στα προβλήματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών ενώ με την σειρά του επέκρινε την χρεοκοπημένη αδιέξοδη τακτική της ΠΝΟ αλλά και των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Απολογισμός – Προγραμματισμός εγκρίθηκε με 36 υπέρ και 32 κατά. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι απουσίαζε ένας αντιπρόσωπος από το Σωματείο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και το οποίο σχολιάστηκε με δυσμενέστατο τρόπο αφού η διαφορά θα ψαλιδίζονταν ακόμη περισσότερο με την παρουσία του.

Με εντολή Διοίκησης

                                   Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

                       Νταλακογεώργος Αντώνης                       Κροκίδης Νικόλαος