Περισσότερο από το μισό πετρέλαιο του FSO Safer έχει μεταφερθεί στο τάνκερ Yemen

Η μετάγγιση του πετρελαίου από το εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο FSO Safer που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης συνεχίζεται με επιτυχία σύμφωνα με ενημερώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και την εταιρεία Boskalis.

«Περισσότερο από το μισό πετρέλαιο στο υπό αποσύνθεση FSO Safer έχει μεταφερθεί στο δεξαμενόπλοιο Yemen τις τελευταίες επτά ημέρες», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ Ντέιβιντ Γκρέσλι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.

Ο Ντέιβιντ Γκρέσλ δήλωσε ότι η επιχείρηση των περίπου 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το πλοίο «οικολογική βόμβα» FSO Safer στο νέο πλοίο που αγόρασε ο ΟΗΕ θα διαρκέσει 19 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Η επιχείρηση μετάγγισης ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου μετά από σχεδόν δύο μήνες προετοιμασίας. Το δεξαμενόπλοιο Yemen προσέδεσε δίπλα στο FSO Safer και άρχισε η επιχείρηση των περίπου 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που ήταν αποθηκευμένα στο πλοίο από το 2015.

Η είδηση ​​για την έναρξη της μετάγγισης του πετρελαίου χαιρετίστηκε ευρέως από χώρες σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την επιχείρηση.

Για την άντληση και την μετάγγιση του πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Yemen, ποντίζονται υδραυλικές αντλίες σε κάθε δεξαμενή του FSO Safer. Κατά τη επιχείρηση μετάγγισης, παρέχεται αδρανές αέριο για να διατηρείται η ατμόσφαιρα της δεξαμενής σε ασφαλή επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φορητό σύστημα που έχει φέρει η ομάδα που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Βίντεο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση μετάγγισης των 1,4 εκ. βαρελιών πετρελαίου από το πλοίο – «οικολογική βόμβα» (video)

Το σύστημα αδρανοποίησης των δεξαμενών του FSO Safer δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, με τις αναφορές να λένε ότι οι δεξαμενές του δεν είναι σωστά αδρανοποιημένος και ότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου από τα επιτρεπτά όρια. Αυτός ήταν ένας από τους κυρίους λόγους που προκάλεσαν ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης.

Μόλις μεταγγιστεί όλο το αντλήσιμο πετρέλαιο από το Safer, στον πυθμένα των δεξαμενών του θα παραμείνει μια στρώση υπολειμμάτων πετρελαίου. Αυτό θα αφαιρεθεί από ένα κινητό μηχάνημα καθαρισμού δεξαμενών, το οποίο θα καθαρίσει το εσωτερικό των δεξαμενών σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

Εικόνες από το πλοίο-οικολογική βόμβα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Υεμένης

Επιπλέον, το Safer θα προετοιμαστεί για την ανακύκλωση του προτού τρυπήσει ή κοπεί κάποιο μέρος του κύτους του. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αρχικά ήλπιζαν να επισκευάσουν το Safer, αλλά αργότερα ανέφεραν ότι το πλοίο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα ήταν δυνατή η επισκευή του.

Διαβάστε ακόμα