Πιθανή έκδοση για τον πρώην πλοίαρχο του πλοίου που προκάλεσε την έκρηξη στη Βυρηττό!!!

Σε μια απίστευτη απόφαση για τον πρώην πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου Rhosus, με την οποία ζητάνε την πιθανή έκδοση του με σκοπό να του απαγγελθούν κατηγορίες για την έκρηξη που έγινε στην Βυρηττό, παρόλο που το πλοίο και το φορτίο του είχε κατασχεθεί από τις κρατικές υπηρεσίες πριν ΕΠΤΑ χρόνια, ενώ είχε βυθιστεί πριν 3 χρόνια και ο πλοίαρχος είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου NNA αναφέρει ότι η Ιντερπόλ έχει εκδώσει «κόκκινη ειδοποίηση» για τον καπετάνιο Μπόρις Προκόσεφ, τον πλοίαρχο του Rhosus, και για τον Ρώσο υπήκοο Igor Grechushkin, τον πλοικτήτη. Μια κόκκινη ειδοποίηση εκδίδεται κατόπιν αιτήματος μιας χώρας και καλεί τις αρχές άλλων χωρών να κρατήσουν κάποιο άτομο-στόχο για πιθανή αίτηση έκδοσης.

Το Rhosus έφτασε στη Βηρυτό το 2013, μεταφέροντας φορτίο 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου. Το φορτίο προοριζόταν για παράδοση σε μια εταιρεία εξόρυξης στη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης φέρεται να εγκατέλειψε το πλήρωμα και το πλοίο λόγω μη καταβληθέντων λιμενικών τελών και οι προμηθευτές υπέβαλαν αγωγή για σύλληψη και πώληση του πλοίου.

Το 2014, “λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη διατήρηση του νιτρικού αμμωνίου επί του πλοίου, οι λιμενικές αρχές εκφόρτωσαν το φορτίο στις αποθήκες του λιμένα”, σύμφωνα με τους Charbel Dagher και Christine Maksoud, δύο δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το Rhosus αφού εκφορτώθηκε πρόσδεσε σε μια προβλήτα στην άκρη του λιμανιού μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και βυθίστηκε.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι αποθήκευσαν το φορτίο στον τερματικό σταθμό του λιμανιού στο κεντρικό λιμάνι έως τις 4 Αυγούστου 2020, όταν αυτό πυροδοτήθηκε. Η έκρηξη κατατάχθηκε μεταξύ των μεγαλύτερων μη πυρηνικών εκρήξεων στην ιστορία και κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα της προκυμαίας της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Περισσότεροι από δύο 24 αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν κατηγορηθεί για την έκρηξη, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Χασάν Ντιάμπ, του πρώην υπουργού Οικονομικών Ali Hassan Khalil, του πρώην υπουργού δημοσίων έργων Ghazi Zeaiter και πρώην υπουργού δημοσίων έργων Youssef Finianos. Όσο για τον καπετάνιο Μπόρις Προκόσεφ – ο οποίος έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό – οι κατηγορίες τον εξέπληξαν. “Είμαι σοκαρισμένος. Δεν καταλαβαίνω καθόλου ποια θα μπορούσε να είναι η βάση για τη σύλληψή μου “, είπε στο Reuters.

Διαβάστε ακόμα