Τρ. Γρυπαίου:«H Πλοηγική πρέπει να μείνει Δημόσια Υπηρεσία»

plohgikh_uphresia_nautilia_

O Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Π.Υ. κ.Τρύφωνας Γρυπαίου κατά την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας, που έγινε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου υπογράμμισε ότι η «H Πλοηγική πρέπει να μείνει Δημόσια Υπηρεσία».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Π.Ε.Π.Π.Υ. κ.Τρύφωνα Γρυπαίου

«Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι,

Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2014 για εσάς και την οικογένειά σας .

Έχουν κλείσει δύο χρόνια από την ημέρα που τέθηκε θέμα εκσυγχρονισμού της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο 2012 δημιουργήθηκε ειδική Επιτροπή και ζητήθηκε και η δική μας γνώμη για το τι φταίει και πώς μπορούν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Εμείς έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στους αρμοδίους και προφορικά, αλλά κυρίως εγγράφως, τα προβλήματα που υπήρχαν προτείνοντας παράλληλα και λύσεις, χωρίς όμως ανταπόκριση. Αντίθετα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, αφού είχαν περάσει εννέα μήνες απραγίας, μέσα από το νόμο για την επανασύσταση του Υπουργείου, προκύπτει ένα Προεδρικό Διάταγμα που συστήνει μια καινούρια Επιτροπή η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει η Πλοηγική Υπηρεσία. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου και τη σύσταση της Επιτροπής κι όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της και τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και να πληθαίνουν.

Επίσης, υπάρχει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Πλοηγικής Υπηρεσίας με διάφορους επίδοξους «μνηστήρες»! Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση μιας Υπηρεσίας η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και η παροχή πλοηγικών υπηρεσιών δεν είναι εμπορική πράξη! Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορριφθεί δύο φορές η πρόταση για απελευθέρωση των Πλοηγικών Υπηρεσιών. Τον Μάρτιο του 2014 θα συζητηθεί εκ νέου η προοπτική απελευθέρωσης των Λιμενικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Πλοηγικής με την μορφή Κανονισμού.

Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Πλοηγική Υπηρεσία θα πρέπει να παραμείνει Δημόσια Υπηρεσία μας διότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, διαρκής και αδιάλειπτη παροχή των πλοηγικών υπηρεσιών. Μάλιστα, μέσω των προτάσεων που έχουμε υποβάλει, μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να παρέχει τις υπηρεσίες της σε βέλτιστο βαθμό.

Δεν νοείται να παραμένουν σκάφη ακινητοποιημένα πάνω από πέντε χρόνια λόγω γραφειοκρατίας, όπως οι αρμόδιοι Φορείς αναφέρουν! Θα πρέπει η ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων.

Το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό παρότι η Υπηρεσία έχει εξαιρεθεί από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η ύπαρξή τους. Παρ’όλα αυτά δεν προωθείται η κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό κωλύοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Δεν χρειάζεται να ιδιωτικοποιηθεί η Πλοηγική Υπηρεσία για να επιλυθούν τα προβλήματα. Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν εάν υπάρχει πολιτική βούληση.

Επειδή όλοι ξέρουμε ότι ένα πλοίο δεν μπορεί να ταξιδέψει ή να προσεγγίσει στην προβλήτα μόνο με την παρουσία και τις ενέργειες του καπετάνιου, όσο ικανός και αν είναι, αλλά χρειάζεται όλο το πλήρωμα που προβλέπεται, έτσι και η Πλοηγική Υπηρεσία χρειάζεται όλους εμάς, ναυτικό και διοικητικό προσωπικό για να παρέχει αποτελεσματικές και ασφαλείς υπηρεσίες!».

Διαβάστε ακόμα