Πλοίο γεμάτο αιγοπρόβατα και βοοειδή περιπλανιέται στη Μεσόγειο

Το πλοίο Karim Allah μεταφέρει σχεδόν 900 αιγοπρόβατα και βοοειδή ταξιδεύει στη Μεσόγειο επί μήνες χωρίς να πιάνει λιμάνι

Ένα πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 900 αιγοπρόβατα και βοοειδή ταξιδεύει στη Μεσόγειο επί μήνες χωρίς να πιάνει λιμάνι. Δεν είναι γνωστό πόσα ζώα είναι ακόμα ζωντανά. Το πλοίο Karim Allah με λιβανέζικη σημαία απέπλευσε τον περασμένο Δεκέμβριο από το λιμάνι της Καρταχένα της νοτιοδυτικής Ισπανίας και ανεφοδιάστηκε μόνο μία φορά όταν αγκυροβόλησε ανοιχτά του λιμανιού του Κάλιαρι, στη Σαρδηνία, για πάνω από 10 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του περασμένου Σαββάτου, όταν οι αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση, το πλοίο έκανε στροφή με κατεύθυνση την Ισπανία. Στις λιμενικές αρχές του Κάλιαρι, το πλήρωμα δεν δήλωσε ότι μεταφέρει ζώα, παράλειψη που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των 895 βοοειδών και την κατάσταση της υγείας και της υγιεινής στο πλοίο. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και η δικηγόρος Manuela Giacomini, παρουσίασαν σχετική αναφορά στο ιταλικό Υπουργείο Υγείας, στον εισαγγελέα του Κάλιαρι, στο λιμενικό και, μετά την αναχώρηση του πλοίου, στις ισπανικές αρχές.

Το «Karim Allah» έφυγε από την Καρταχένα με υποτιθέμενο προορισμό την Αλεξανδρέττα (Ισκανταρούν), στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, το πλοίο άλλαξε όμως πορεία και κατευθύνθηκε προς την Τρίπολη της Λιβύης όπου, ωστόσο, τα βοοειδή δεν έγιναν δεκτά λόγω ύποπτων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενής νόσος με περίοδο επώασης 5-10 ημέρες που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Το πλοίο ζήτησε να ελλιμενιστεί στην Τυνησία για την προμήθεια ζωοτροφών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Στις 28 Ιανουαρίου βρισκόταν στα νερά της Αουγκούστα στην ανατολική Σικελία, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν «μερικώς φορτωμένο» και, αφού αγόρασε ζωοτροφές, κατευθύνθηκε πάλι προς δυτικά, στον Κόλπο του Κάλιαρι. Το πλήρωμα κοινοποίησε στην ακτοφυλακή της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας τη μεταφορά ζωοτροφής.

Οι ιταλικές αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση για να επαληθεύσουν την κατάσταση στο πλοίο, αλλά το πλοίο έφυγε απροειδοποίητα και σύμφωνα με τους χάρτες, κατευθύνθηκε στην Καρταχένα (Ισπανία), με πολύ αργούς ρυθμούς, καθυστερώντας στα ισπανικά παράλια.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική», δήλωσε η δικηγόρος Giacomini, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους όρους μεταφοράς ζώων.

Ενοχλητικές ερωτήσεις που εγείρει η οδύσσεια των 900 βοοειδών: αν υπήρχαν θάνατοι ζώων, μια υποψία που εξέφρασαν οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων καθώς το πλοίο δήλωσε για πρώτη φορά ότι «φορτώθηκε μερικώς» και μετά μετέφερε ζωοτροφές, πού πήγαν τα πτώματα; Κάτω από ποιες συνθήκες ταξίδεψαν τα ζώα; Όχι λιγότερο ανησυχητική είναι η κατάσταση υγείας και υγιεινής στην οποία εργάζεται το πλήρωμα εδώ και τρεις μήνες. Αργά χθες Τρίτη, το marintraffic κατέγραψε την άφιξη του Karim Allah στην Καρταχένα. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη,

 

Πηγή: athensvoice.gr

Διαβάστε ακόμα