Πώς μεταφέρονται τα ευπαθή προϊόντα παγκοσμίως;

Όλοι γνωρίζουνε ότι η μεταφορά προϊόντων παγκοσμίως πραγματοποιείται στη συντριπτική του πλειονότητα από τα εμπορικά πλοία.

Για να μπορούμε εμείς στην Ελλάδα να φάμε κρέας από την Αργεντινή ή μπανάνες Chiquita από την Κόστα Ρίκα απαιτείται ένας άψογος συντονισμός στην μεταφορά μεταξύ της αποθήκης του προμηθευτή, του μεταφορέα, των τελωνειακών και υγειονομικών αρχών. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με το προϊόν να πρέπει να φτάσει στον τελικό προορισμό του σε άριστη κατάσταση.

Πως όμως μεταφέρονται τα ευπαθή προϊόντα μεταξύ λιμανιών που τα χωρίζουν δεκάδες ημέρες ταξιδίου με ένα πλοίο;

Ως ευπαθή προϊόντα ορίζονται αυτά που αλλοιώνονται, φθείρονται ή γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση επειδή έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή ή την παραγωγή. Αυτά περιλαμβάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και μαγειρεμένα γεύματα.

Απαιτούν ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και πρέπει να μεταφέρονται σε καθαρά κοντέινερ ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ποιότητας αυτών των ειδών όταν μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής τους στην αγορά και στον καταναλωτή.

Κάθε τύπος τροφίμου έχει τις δικές του απαιτήσεις χειρισμού λόγω της διαφορετικής διάρκειας ζωής του.

Ο ευκολότερος τρόπος μεταφοράς ευπαθών προϊόντων είναι αεροπορικώς. Ωστόσο, έχει τους περιορισμούς του. Η αεροπορική μεταφορά φορτίου είναι ακριβή σε σύγκριση με τις οδικές, τις σιδηροδρομικές ή τις θαλάσσιες μεταφορές, επομένως δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η μεταφορά μεγάλου όγκου φορτίου αεροπορικώς.

Όταν ένα προϊόν μεταφέρετε δια θαλάσσης, κάτι το οποίο είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια είναι με ένα φορτηγό πλοίο ψυγείο και η άλλη είναι με ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσα σε ένα κοντέινερ-ψυγείο.

Τα πλοία ψυγεία είναι εξειδικευμένα φορτηγά πλοία που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη μεταφορά ευπαθών αγαθών όπως φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά.

Αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με συστήματα ψύξης που διατηρούν ελεγχόμενη θερμοκρασία μέσα στα αμπάρια τους, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των ευπαθών εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά τους.

Ωστόσο, η μεταφορά ενός ευπαθούς φορτίου με ελεγχόμενης θερμοκρασίας εμπορευματοκιβώτια είναι η πιο προτιμώμενη μέθοδος, όταν πρέπει να ληφθούν και υπόψη οι όγκοι και το κόστος φορτίου.

Τα εμπορευματοκιβώτια-ψυγεία είναι μονωμένα εμπορευματοκιβώτια εξοπλισμένα με φορητό εξοπλισμό ελέγχου της θερμοκρασίας, παρακολούθησης της θερμοκρασίας και συσκευές καταγραφής δεδομένων.

Η θερμοκρασία μέσα σε τέτοια κοντέινερ μπορεί να ρυθμιστεί στο επιθυμητό επίπεδο για να διατηρηθεί η ποιότητα του φορτίου. Μπορεί να ρυθμιστεί σε χαμηλές έως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στην περίπτωση της μεταφοράς κατεψυγμένου κρέατος, ή μπορεί να είναι σε εύρος θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο του φορτίου που μεταφέρεται και όπως ορίζεται από τον παραγωγό ή τον κατασκευαστή του είδους.

Τα κοντέινερ-ψυγεία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κρέατος και θαλασσινών στους -30°C. Το ίδιο κοντέινερ, μετά τον απαραίτητο καθαρισμό του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τροφίμων που χρειάζονται θερμοκρασία περιβάλλοντος στους +24°C.

Η συμπύκνωση είναι μια κύρια αιτία φθοράς και αλλοίωσης των ευπαθών αγαθών και της συσκευασίας τους. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι δεν δημιουργείται συμπύκνωση κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση του φορτίου. Αυτό είναι γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο όταν υπάρχει διαφορά στις θερμοκρασίες μεταξύ της αποθήκης και του εμπορευματοκιβωτίου ψυγείου.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος κατά την μεταφορά ευπαθών προϊόντων. Ο χρόνος αναμονής στα λιμάνια, η αναμονή εκτελωνισμού, η μεταφορά κ.λπ., πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου μεταφοράς και παράδοσης.

Θα πρέπει να επιλεγούν οι καλύτερες θαλάσσιες διαδρομές για τη διακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων. Τα ευπαθή αγαθά με περιορισμένη διάρκεια ζωής θα πρέπει να παραδίδονται και να παραλαμβάνονται ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί.

Τα προϊόντα που αποστέλλονται πρέπει να είναι καθαρά και οι συσκευασίες άθικτες. Οι συσκευασίες που έχουν υποστεί ζημιά ή διαρροή μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση και αλλοίωση του προϊόντος.

Ο σχολαστικός καθαρισμός διασφαλίζει ότι το κοντέινερ δεν έχει οσμές που μπορεί να μεταφερθούν σε άλλα φορτία, όπως τρόφιμα. Οι αυλακώσεις του πλαισίου της πόρτας πρέπει να είναι καθαρές και σε καλή κατάσταση ώστε να διασφαλίζεται ότι η πόρτα κλείνει και σφραγίζει τέλεια το κοντέινερ.

Ένας σημαντικός παράγοντας κατά την μεταφορά ενός ευπαθούς φορτίου είναι η παροχή σαφών οδηγιών σε όσους χειρίζονται τα εμπορεύματα. Οι ετικέτες που δείχνουν τις οδηγίες χειρισμού και αποθήκευσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ποιότητας και της καλής κατάστασης του ευπαθούς φορτίου.

Η αποστολή ευπαθών αγαθών ήταν πάντα μια πρόκληση στα logistics. Ο συντονισμός της μεταφοράς αυτού του φορτίου μεταξύ της αποθήκης του προμηθευτή, του μεταφορέα, των τελωνειακών και υγειονομικών αρχών και του πελάτη δεν είναι εύκολος. Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Διαβάστε ακόμα