“Πράσινο φως” στα ιρανικά τάνκερ να διασχίσουν τη Διώρυγα του Παναμά

iranian_tankers_free_pass_panama
Το Ιράν και ο Παναμάς κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στα ιρανικά τάνκερ να διασχίζουν τη Διώρυγα του Παναμά και να εγγράφονται στο νηολόγιο της κεντροαμερικάνικής χώρας.

Σε συγχρονισμό με την επίσκεψη στην Τεχεράνη του Jorge Barakat Pitty, υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων του Παναμά και Διαχειριστή της Ναυτιλιακής Αρχής του Παναμά, και ενώ διεξάγονται οι τελικές διαπραγματεύσεις με τις ιρανικές αρχές, επιτεύχθηκε η συμφωνία που επιτρέπει στα ιρανικά δεξαμενόπλοια να μετακινούνται μέσω της Διώρυγας του Παναμά, χρησιμοποιώντας σημαία ευκαιρίας.

Μετά από μια συνάντηση με τον Jorge Barakat Pitty, ο Διευθυντής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Τάνκερ (National Iranian Tanker Company-NITC) Ali Akbar Safae ανακοίνωσε την ετοιμότητα του παράκτιου κράτους της Καραϊβικής να συνεργαστεί με το Ιράν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της νηολόγησης των πλοίων, και να επιτρέπει στα ιρανικά εμπορικά πλοία να φέρουν τη σημαία του Παναμά.

Ο Παναμάς έχει πληθυσμό μόλις τριών εκατομμυρίων άνθρωποι και μικρή ιστορία στο ναυτικό εμπόριο αλλά παραδόξως είναι η έδρα του μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο.

Από το 2009, περισσότερα από το μισά εμπορικά πλοία του κόσμου είχαν καταχωρηθεί με ανοιχτό μητρώα, και τα πλοία με σημαίες Παναμά αντιπροσώπευαν σχεδόν το 18% του συνόλου του παγκόσμιου στόλου, σε σχέση με τη χωρητικότητα νεκρού φορτίου.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων του εμπάργκο, τα ιρανικά τάνκερ αναγκάζονταν να φέρουν τη σημαία αφρικανικών χωρών όπως η Τανζανία, προκειμένου να παρακάμψουν τους διεθνείς περιορισμούς, καθώς ο Παναμάς δεν επιδείκνυε διάθεση συνεργασίας με το Ιράν στο θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμα