Σε δύο μήνες θα αρχίσει η ανέλκυση του «Nour-M»

nour_m_se duo_mhnes_h _anelkush

Σε περίπου δύο μήνες εκτιμάται ότι θα γίνει η ανέλκυση του φορτηγού πλοίου Nour-M από την Ακαντιά καθώς έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διαδικασίες που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση της επιτροπής ναυαγίων κατά την οποία το φορτηγό χαρακτηρίστηκε ως ναυάγιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΛΡ ο λιμενάρχης Ρόδου, Γιώργος Σεφεριάδης, εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, ο δημοτικός σύμβουλος Τσαμπίκος Τσακίρης, εκ μέρους της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου το μέλος της δ.σ. Γιώργος Αντωνόγλου, και εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Nότιας Δωδεκανήσου η προϊσταμένη Tεχνικών Yπηρεσιών Μαρίκα Δεληγιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την περίπτωση του NOUR-M εξετάστηκε και η υπόθεση με τη βύθιση του Φ/Γσκάφους «KOSTASII» σημαίας SIERRALEONE, πριν μερικές μέρες στο νέο καρνάγιο, όπου ήταν πλαγιοδετημένο εδώ και 8 χρόνια.

Από τη βύθιση του συγκεκριμένου σκάφους δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ προκλήθηκε μικρής έκτασης ρύπανση από σεντινόνερα που αντιμετωπίστηκε άμεσα με υλικά απορρύπανσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και περιμετρικά του ναυαγίου τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα.

Σε ό,τι αφορά το NOUR-M αυτό παρέμενε στην Ακαντιά από τις 8 Νοεμβρίου μέρα κατά την οποία οι λιμενικές αρχές κατάσχεσαν τα 55 κοντέινερς με πυρομαχικά που μετέφερε.
Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή στις 11 του μήνα έσπασαν οι κάβοι του και λίγες ώρες αργότερα βυθίστηκε.

Και τα δύο πλοία περιήλθαν στο Λιμενικό Ταμείο ως περιουσιακά στοιχεία καθώς μέσα στο χρονικό διάστημα που δόθηκε οι εταιρίες τους δεν κίνησαν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την απομάκρυνσή τους.

Μετά το χαρακτηρισμό τους ως ναυάγια ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανέλκυση και κατόπιν την εκποίησή τους. Εντός των ημερών και μόλις μπει ο καινούριος χρόνος το ΔΛΤΝΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να βρει πλειοδότη, ο οποίος θα προχωρήσει στην ανέλκυσή και κατόπιν στη διάλυσή τους σε παλιοσίδερα.

Οι όροι του διαγωνισμού θα αποφασιστούν από τα αρμόδια όργανα του Tαμείου.

 

rodiaki.gr

Διαβάστε ακόμα