Πλοία και σεισμοί: Χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η αντιμετώπιση ενός σεισμού στα ανοιχτά νερά μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική, και εφόσον είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι σεισμοί δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις τους στο πλοίο σας.

Πολλές φορές μπορεί να μην αισθανθείτε καν τον σεισμό όταν βρίσκεστε σε πλοίο έξω στη θάλασσα.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν όταν ένας σεισμός χτυπήσει – όπου κι αν βρίσκεστε.

Μπορώ να νιώσω ένα σεισμό στο πλοίο;

Όταν βρίσκεστε σε πλοίο κατά τη διάρκεια σεισμού, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε το κούνημα ή τη μετατόπιση του νερού κάτω από σας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πολύ μικρότερο από ό, τι περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Οι ναυτικοί στα πλοία μπορούν να αισθανθούν σεισμό και μπορεί ακόμα να τον ακούσουν αν βρίσκονται ακριβώς πάνω από το επίκεντρο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι περισσότεροι δεν τον καταλαβαίνουν μέχρι να συνεχίσουν να πλέουν κανονικά ξεπερνώντας την οποιαδήποτε ταραχή της στιγμής.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κυμάτων που συνιστούν έναν σεισμό: κύματα P και κύματα S.

Εάν αισθανθείτε τον σεισμό στο πλοίο, πιθανότατα θα νιώσατε το κύμα Ρ. Ωστόσο, η ήπια κουνιστή κίνηση που σχετίζεται με αυτόν τον τύπο κύματος μπορεί συχνά να χαθεί στη γενική κίνηση του νερού της θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο τύπος κύματος μπορεί να προκαλέσει ακραίες ζημιές σε κτίρια και υποδομές στην ξηρά. Μπορεί ακόμα να δείτε κάποια ζημιά στο λιμάνι ή και τη μαρίνα κατά την επιστροφή σας.

Πόσο επικίνδυνο είναι να βρίσκομαι σε πλοίο κατά τη διάρκεια σεισμού;

Παρόλο που μπορεί να μην είναι ιδανικό, δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνο να βρίσκεστε σε πλοίο κατά τη διάρκεια σεισμού. Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως το πόσο σοβαρός είναι ο σεισμός και τη δυνατότητα σχηματισμού τσουνάμι.

Πολλοί άνθρωποι δε θα καταλάβουν καν ότι έχουν βιώσει σεισμό σε θάλασσα. Μπορεί να νιώσουν μια ήπια δόνηση που τους κάνει να σκοντάψουν ή να χάσουν την ισορροπία τους στιγμιαία. Ο ήχος του σεισμού είναι πιθανό να είναι πιο αισθητός από την πραγματική αίσθηση του ίδιου του σεισμού, ειδικά αν είστε έξω στην ανοιχτή θάλασσα.

Αν και οι ναυτικοί είναι σε θέση να αισθανθούν τον σεισμό, η ζημιά στο πλοίο είναι συνήθως απίθανη. Είναι σχετικά ασφαλές να βρίσκεστε σε πλοίο κατά τη διάρκεια του γιατί τα πλοία στην πραγματικότητα είναι πολύ ασφαλέστερα στα ανοιχτά νερά εάν εμφανιστεί τσουνάμι μετά τον σεισμό.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να οδηγήσετε το πλοίο σας έξω από το λιμάνι εν αναμονή του τσουνάμι. Ίσως να μην μπορείτε να φτάσετε σε ένα μέρος ασφαλείας πριν από τα κύματα του τσουνάμι πλησιάσουν.

Τα σκάφη στις μαρίνες και τα λιμάνια επηρεάζονται από σεισμούς;

Το σκάφος σας μπορεί να είναι ασφαλές στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά τι γίνεται αν βρίσκεται στη μαρίνα ή στο λιμάνι όταν χτυπήσει ο σεισμός; Τα σεισμικά κύματα που έρχονται και φεύγουν ως μέρος ενός σεισμού θα επηρεάσουν τα κτίρια και τις υποδομές πιο έντονα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον σεισμό, όπως ανακίνηση εδάφους, υγροποίηση εδάφους, κατολισθήσεις και κύματα τσουνάμι.

Όλα αυτά μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα για ένα σκάφος έξω στο πέλαγος αλλά τα δεμένα σκάφη μπορούν να υποστούν μεγάλες ζημιές ανάλογα με τη συνολική ένταση του σεισμού και το τσουνάμι που τον ακολουθεί.

Πολλές σεισμογενείς περιοχές προσπαθούν να λάβουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που μπορούν να σημειωθούν στα λιμάνια, χωρίς όμως να μπορούν να τις αποτρέψουν τελείως.

Φροντίστε να γνωρίζετε τις προειδοποιήσεις για καταιγίδες και να έχετε σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

Οι σεισμοί επηρεάζουν τα κρουαζιερόπλοια;

Η κρουαζιέρα είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές διακοπές που πολλοί άνθρωποι θα έχουν ποτέ. Μπορείτε να ξεκινήσετε και να απολαύσετε αρκετές ημέρες στο ανοιχτό νερό χωρίς περισπασμούς και χωρίς ατζέντα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διστάζουν να μπούν σε ένα κρουαζιερόπλοιο για να φοβούνται τι μπορεί να βιώσουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν τα κρουαζιερόπλοια είναι αρκετά μεγάλα για να απορροφήσουν το ενδεχόμενο σοκ από έναν σεισμό ενώ βρίσκονται μεσοπέλαγα.

Θα μπορούσε ένα κρουαζιερόπλοιο να αντέξει τις επιπτώσεις ενός σεισμού ή ακόμα και ενός τσουνάμι;

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό εξαρτάται από το συνολικό μέγεθος του σεισμού. Τα κρουαζιερόπλοια είναι συνήθως σε θέση να αντέχουν μικρούς σεισμούς εύκολα, ακόμη και στο λιμάνι. Μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή ώθηση που σας κάνει να σκοντάψετε λίγο ή να σας δώσει μια αίσθηση ναυτίας.

Ωστόσο, ένας μεγαλύτερος σεισμός μπορεί να είναι πιο αξιοσημείωτος για τον ήχο του από τον πραγματικό του φυσικό αντίκτυπο στο πλοίο.

Λάβετε υπόψη ότι ένα κρουαζιερόπλοιο είναι συνήθως αρκετά μακριά από την ακτή καθώς ταξιδεύει από τη μία τοποθεσία στην άλλη και αυτό στην πραγματικότητα είναι καλό αν συμβεί μια φυσική καταστροφή.

Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε τις επιπτώσεις ενός σεισμού ή ενός τσουνάμι εάν το κρουαζιερόπλοιο σας βρίσκεται μακριά από την ακτή.

Τα Τσουνάμι είναι επικίνδυνα για τα πλοία;

Ίσως ακόμη χειρότερο από τον ίδιο τον σεισμό είναι το τσουνάμι που μπορεί να ακολουθήσει. Αυτά τα ψηλά κύματα κατακλύζουν την ακτή και χτυπούν τα πάντα μετά από αυτά. Είναι αδύνατο αυτή η φυσική καταστροφή να μην αποτελούσε πρόβλημα για οποιοδήποτε πλοίο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης ενός επικείμενου τσουνάμι. Το πρώτο είναι να βεβαιωθείτε ότι το πλοίο σας απέχει τουλάχιστον 1000 μέτρα από την ακτή.

Εάν είστε ήδη στο πέλαγος όταν εκδίδεται προειδοποίηση για τσουνάμι, η καλύτερη ιδέα είναι να μείνετε ακριβώς εκεί που βρίσκεστε. Πιθανότατα δεν θα αισθανθείτε το τσουνάμι τόσο άσχημα όταν βρίσκετε τόσο μακριά από την ακτή.

Τα κύματα τσουνάμι συχνά δεν μπορούν να αναγνωριστούν όταν βρίσκεστε στα ανοιχτά. Ακόμα κι αν τα πράγματα φαίνονται ήρεμα και ασφαλή, θα πρέπει να αποφύγετε την επιστροφή στο λιμάνι έως ότου οι αρχές το χαρακτηρίσουν ασφαλές.

Εάν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι κατά την έκδοση της προειδοποίησης, θα πρέπει να το αφήσετε εκεί που βρίσκεται. Το να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας για να αποφύγετε ζημιές στο πλοίο ή στο σκάφος σας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ελιγμούς προς την ανοικτή θάλασσα αρκετά γρήγορα για να αποφύγετε τα αποτελέσματα των κυμάτων του τσουνάμι.

Μπορώ να προστατέψω το σκάφος μου από σεισμούς;

Δυστυχώς, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για την προστασία του σκάφους σας από πιθανούς σεισμούς ή τσουνάμι. Σε αντίθεση με πολλές άλλες φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες και ανεμοστρόβιλους, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν το χρονικό διάστημα ή τη σοβαρότητα ενός σεισμού αρκετά πριν.

Επειδή δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πότε μπορεί να χτυπήσει ένας σεισμός, δεν ξέρετε ποτέ πότε να οδηγήσετε το πλοίο ή το σκάφος σας μακριά από ξηρά.

Αν και είναι αδύνατο να προστατέψετε το πλοίο σας σας από μελλοντικό σεισμό, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη εάν συμβεί κάτι, μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν.

Φροντίστε να φωτογραφίζετε τακτικά το σκάφος για λόγους τεκμηρίωσης και ασφάλισης. Κρατήστε τα πρωτότυπα αρχεία σέρβις στο σπίτι σας αντί στο σκάφος σας.

Εν κατακλείδι

Ακριβώς επειδή το να είσαι στα ανοιχτά κατά τη διάρκεια ενός σεισμού είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξεις στον ωκεανό όταν συμβαίνει σεισμός.

Αυτό ισχύει μόνο για εκείνους που βρίσκονται ήδη στην ανοιχτή θάλασσα, μακριά από την ακτή και σε απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη καταστροφής.

Να είστε ασφαλείς, να παρακολουθείτε το σκάφος σας και τις ζημιές που έχει ήδη, και πάντα, να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο ή σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση καταστροφής.

Διαβάστε ακόμα