Δεύτερη πειρατική απόπειρα σε τάνκερ στην Μαλαισία σε 2 μέρες


Ένα πλοίο μεταφοράς υγραερίου δέχτηκε επίθεση από ένοπλους πειρατές την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ενώ έπλεε στ’ ανοιχτά της Μαλαισίας.

Όπως μετέδωσε το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία του ΙΜΒ, τέσσερα άτομα που έφεραν ένα όπλο και μαχαίρια επιβιβάστηκαν στο πλοίο μεταφοράς LPG, ενώ το πλοίο έπλευε περίπου 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Pulau Aur.

“Έκλεψαν το πλήρωμα και αντικείμενα του πλοίου και διέφυγαν”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο πλήρωμα που φέρονται όλοι να είναι ασφαλείς.

Το περιστατικό συνέβη μόλις μια μέρα μετά τη σύλληψη δέκα πειρατών από την Υπηρεσία Ελέγχου Θαλάσσιων Σκαφών της Μαλαισίας (MMEA) ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν το φορτίο πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ένα τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου MGT 1 με σημαία Ταϊλάνδης επιβιβάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου από 13 άνδρες ανατολικά της Kuala Dungun της Δυτικής Μαλαισίας, οι οποίοι προσέγγισαν το τάνκερ σε δύο μικρά ταχύπλοα πλοία, δήλωσε το παρατηρητήριο περοστατικών πειρατείας για Ασία ReCAAP.

Οι πειρατές επιβιβάστηκαν στο τάνκερ, απενεργοποίησαν τον εξοπλισμό AIS και ανάγκασαν το πλήρωμα να μεταφέρει ένα εκατομμύριο λίτρα ντίζελ (από 2,2 εκατομμύρια λίτρα που περιέχονται στο τάνκερ) σε μητρικό πλοίο.

Το πλήρωμα ενεργοποίησε το SSAS και η MMEA απέστειλε δύο περιπολικά πλοία και ένα ελικόπτερο για να εντοπίσουν το τάνκερ. Το ελικόπτερο εντόπισε το υπό κατάληψη από τους πειρατές τάνκερ μαζί με ένα άλλο αγνώστ ων στοιχείων σκάφος δίπλα του, επιτρέποντας στις δυνάμεις της MMEA να σώσουν το πλήρωμα και να συλλάβουν τους δέκα δράστες.

Συνολικά 43 πειρατικά συμβάντα καταγράφησαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, εκ των οποίων τα 36 ήταν πραγματικά περιστατικά και επτά ήταν απόπειρες πειρατίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ReCAAP. Ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρθηκαν φέτος ήταν ο χαμηλότερος την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 20% του συνολικού αριθμού των περιστατικών σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του περασμένου έτους.

Παρά τη συνολική βελτίωση, το παρατηρητήριο προειδοποίησε για την αύξηση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρθηκαν σε λιμένες και αγκυροβόλια στο Μπαγκλαντές (Chittagong) και τις Φιλιππίνες (Μανίλα και Batangas) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.

Διαβάστε ακόμα