Σκοπελίτης: Η σωτηρία για τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής

skopelitis_aggones_grammes

«Φουρτούνα έπιασε ο καιρός, το κύμα αγριεύει, / όλα τα πλοία δέσανε, μα ένα ταξιδεύει. / Ο “Σκοπελίτης” είναι αυτός που κύμα δεν τον πιάνει / και έχει για καπετάνιο του πάντα εσένα, Γιάννη». Αυτή η μαντινάδα ακούγεται στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων για το «Εξπρές Σκοπελίτης» και τον καπετάνιο του κ. Γιάννη Σκοπελίτη. Το πλοίο που συνδέει χειμώνα και καλοκαίρι τη Νάξο με Αμοργό (Κατάπολα – Αιγιάλη) – Δονούσα – Κουφονήσι – Σχοινούσα – Ηρακλειά έχει γίνει και τραγούδι, ενώ υπάρχει αναφορά σε αυτό στο διήγημα «Αμφια της σμέρνας» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Μια οικογενειακή επιχείρηση, η Μικρές Κυκλάδες ΝΕ, είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, που περνά από πατέρα σε γιο και σήμερα τη διαχειρίζεται ένας από τους καπετάνιους του πλοίου, ο κ. Ι. Σκοπελίτης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έλαβε από τη Lloyd’s το βραβείο για την «ακτοπλοϊκή εταιρεία της χρονιάς» για την κοινωνική προσφορά της. «Είναι μια ηθική ικανοποίηση, που σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις. Εχουμε τιμηθεί και από τις κοινότητες όλων των Μικρών Κυκλάδων, από συλλόγους, καθώς και από τους δήμους Αμοργού και Νάξου» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σκοπελίτης σχετικά με τη βράβευση από τη Lloyd’s.

Από τον παππού στον δισέγγονο

«Το πλοίο είναι η δουλειά μας, το σπίτι μας, η ίδια η ζωή μας» δίνει το στίγμα της επιχείρησης ο κ. Σκοπελίτης. Οπως λέει, «είναι η συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε από τον παππού και τον πατέρα μου, συνεχίζεται από μένα και τη σκυτάλη θα πάρει ο γιος μου, απόφοιτος της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού. Οραματιζόμαστε τη συνέχιση και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης της άγονης γραμμής Αμοργού – Μικρών Κυκλάδων – Νάξου».

Οσοι το έχουν χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις τους ξέρουν πολύ καλά το πλοίο αλλά και τους επί πολλά χρόνια καπετάνιους του, τον κ. Σκοπελίτη και τον κ. Γιάννη Φωστιέρη. Για τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων το πλοίο είναι η «ανάσα» τους, καθώς, όπως σημειώνουν αρκετοί, αισθάνονται ασφάλεια όποτε το βλέπουν στα λιμάνια των νησιών όπου μένουν, συμπληρώνοντας πως αν αποσυρθεί από τη γραμμή τότε θα «σβήσουν».

Κάποιοι επισημαίνουν ότι «κουνάει» ακόμη και σε 2-3 μποφόρ. Ωστόσο οι καπετάνιοι του, επειδή γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό το πλοίο για τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων, δεν λογαριάζουν τον καιρό. Εχουν δώσει μάχη με τα κύματα για να μεταφέρουν ασθενείς, εγκύους, εμπορεύματα.

«Ο “Σκοπελίτης” είναι για τα νησάκια το δώρο που μας έχει στείλει ο Θεός» λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης και εξηγεί: «Με το πλοίο αυτό υπάρχει καθημερινή επικοινωνία των κατοίκων στα νησιά αυτά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μεταφέρει φάρμακα, εμπορεύματα, ανθρώπους, ασθενείς. Είμαστε υπόχρεοι στους ανθρώπους που το έχουν και για εμάς είναι φίλοι που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του κόσμου».

Κόντρα στους δύσκολους καιρούς

«Εχει συμβεί πολλές φορές να χρειάζεται κάποιο νησί γιατρό ή φάρμακα άμεσα και να πρέπει με δυσμενείς καιρικές συνθήκες να το προσεγγίσουμε και άλλοτε να πρέπει να μεταφέρουμε τον ίδιο τον ασθενή στη Νάξο, στη Σύρο ή στη Σαντορίνη προκειμένου να νοσηλευτεί άμεσα στα νοσοκομεία εκεί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σκοπελίτης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή. «Επίσης αρκετές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να διασώσουμε παραπλέοντα σκάφη που βρίσκονταν σε κίνδυνο και να τα ρυμουλκήσουμε σε ασφαλές λιμάνι. Γενικότερα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να συνδράμουμε όπως μπορούμε όταν υπάρξει κάποια ανάγκη στην περιοχή μας».

Οπως σημειώνει ο κ. Σκοπελίτης, συνεχίζουν να αγωνίζονται «στη δύσκολη από πολλές απόψεις αυτή γραμμή, κόντρα στους δύσκολους καιρούς, στα άγρια μπουγάζια, αλλά και στις οικονομικές αντιξοότητες, γιατί είμαστε άρρηκτα δεμένοι ως οικογένεια με αυτή τη γραμμή».

Η κρίση έχει χτυπήσει και αυτούς τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της γραμμής και το καταφέρνουμε οριακά, και αυτό επειδή η δουλειά μας είναι μια οικογενειακή υπόθεση πίστης και αφοσίωσης σε αυτό που κάνουμε» συμπληρώνει ο κ. Σκοπελίτης. «Από εκεί και πέρα ο επιχειρηματικός κίνδυνος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι σίγουρα πολύ μεγάλος στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα